Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Днешната пшеница - перфектна отрова?

28 ноември 2012, 13:10 часа • 33320 прочитания

Съвременната пшеница е „перфектна хронична отрова”, предупреждават диетолози.

Житото, което ядем днес, няма нищо общо с това, познато на бабите ни, твърди кардиологът д-р Уилям Дейвис, който наскоро публикува книга по въпроса.

„Става дума за растение, създадено след генетични проучвания от 60-те и 70-те.” – казва той в интервю пред CBS News и допълва, че никой никога не ни е информирал за новите съставки на житната култура.

Най-опасен е протеинът глиадин – това не е глутен, а нов протеин, който в същността си е опиат.

„Всеки се влияе от действието на глиадина, той засяга рецепторите на мозъка, които стимулират апетита.” – твърди д-р Дейвис.

Според него, именно това е една от основните причини за масовите проблеми с наднорменото тегло. Той изчислява, че генетично модифицираната пшеница ни принуждава да изяждаме по 440 калории повече на ден, 365 дни в годината.

Според медика, макар че има възможност да се върнем към производството на житото, познато на бабите ни, това едва ли ще се случи, тъй като новият сорт дава по-висок добив на акър и е икономически по-изгоден за селските стопани.

Има ли какво да направят хората по въпроса? - отговорът, както и видео от интервюто с д-р Дейвис, може да видите в Expert.bg.

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес