Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Днес е Бъдни вечер за около една трета от православните християни по света

06 януари 2019, 13:30 часа • 4913 прочитания
В православните страни, които спазват Юлианския календар, днес е Бъдни вечер, съобщава Ройтерс. Около една трета от православните християни по света отбелязват Коледа на 7 януари. И докато останалата част от вярващите отбелязват Коледа на 25 декември, както е по Грегорианския календар, въведен през 1582 година, когато астрономи забелязват грешка при изчисленията в дължината на гръцката слънчева година, Руската православна църква, Коптската църква в Египет, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора отбелязват Бъдни вечер на 6 януари.
На Бъдни вечер приключват Коледните пости – ритуал, предшестващ честванията по повод раждането на Спасителя.
В Египет властите затегнаха мерките за сигурност около църквите, в очакване на празника. Над 300 000 полицаи ще охраняват вярващите, за да осигурят мирното протичане на Коледа. През последните няколко години празникът беше белязан от кървави нападения срещу християнски църкви с множество жертви и ранени.
В знак на солидарност мнозина мюсюлмани в страната обявиха, че ще посетят вечерната литургия, за да празнуват със своите приятели християни. 

В православните страни, които спазват Юлианския календар, днес е Бъдни вечер, съобщава Ройтерс. Около една трета от православните християни по света отбелязват Коледа на 7 януари.

И докато останалата част от вярващите отбелязват Коледа на 25 декември, както е по Грегорианския календар, въведен през 1582 година, когато астрономи забелязват грешка при изчисленията в дължината на гръцката слънчева година, Руската православна църква, Коптската църква в Египет, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора отбелязват Бъдни вечер на 6 януари. На Бъдни вечер приключват Коледните пости – ритуал, предшестващ честванията по повод раждането на Спасителя.

В Египет властите затегнаха мерките за сигурност около църквите, в очакване на празника. Над 300 000 полицаи ще охраняват вярващите, за да осигурят мирното протичане на Коледа. През последните няколко години празникът беше белязан от кървави нападения срещу християнски църкви с множество жертви и ранени. В знак на солидарност мнозина мюсюлмани в страната обявиха, че ще посетят вечерната литургия, за да празнуват със своите приятели християни. 

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес