Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джокович изтръгна победата срещу Дел Потро и е на финал на "Уимбълдън"

05 юли 2013, 20:06 часа • 5581 прочитания

Новак Джокович изстрада класирането си на тазгодишния финал на „Уимбълдън”. В изключителна драма и в най-дългия полуфинал в историята на турнира сърбинът, който е шампион тук от 2011 година, успя да измъкне успеха срещу Хуан-Мартин Дел Потро в пет сета – 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3.

Мачът предложи всичко най-добро, което може да се види в мъжкия тенис – страхотно представяне от сервис, невероятна игра от основна линия, финни изпълнения на мрежата и вдъхновяващи печеливши удари от позиции, от които дори е невъзможно да се помисли, че може да се нанесе удар, камо ли да се спечели разиграването.

Първите два сета се решиха от по един пробив, като всеки от двамата играчи се възползва от единственият момент, в който другият трепна на сервис. Третата част се превърна в лекция от начален удар – нито един пробив и тайбрек, в който обаче играта на Дел Потро се срина след като пропусна смач при паднал на земята Джокович, а след това сбърка и два форхенда, за да загуби катастрофално тайбрека с 2:7 точки.

Изглеждаше, че Джокович взема решаващо предимство след като успя да пробие за 4:3 гейма в четвъртия сет. Точно тогава обаче Дел Потро показа защо е сочен като един от малкото, които могат да се мерят с най-добрите в мъжкия тенис – аржентинецът включи на друга предавка, върна веднага пробива след много мощна игра от основна линия, като нещата стигнаха до тайбрек. В него Джокович на три пъти поведе с минипробив, като при 6:4 точки имаше два мачбола, първият на собствен сервис. Дел Потро обаче отново показа здрави нерви, пръв прие риска на атаката и буквално се разправи със сърбина с мощния си форхенд, като за капак закова последната точка в сета с убийствен бекхенд.

В петия сет Джокович имаше предимството да сервира пръв и това се оказа решаващо – сърбинът пръв стигна до точка за пробив, но Дел Потро я парира. После аржентинецът имаше шанс, но този път Джокович показа защо е номер едно в света. В осмия гейм обаче Джокович вече имаше две поредни точки за пробив – първата беше пропусната, но при втората Дел Потро се пропука от форхенд и изкара много в аут.

При сервис за мача на Джокович обаче аржентинецът се впи в последния си шанс и стигна до точка за връщане на пробива след нов мощен удар. В този критичен момент Дел Потро дори вкара ретур, който закачи мрежата, но Ноле стигна до топката и отигра финно стоп воле, което беше неспасяемо. Последваха и два силни сервиса и сърбинът за втори път в кариерата си стигна до финала на „Уимбълдън”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес