Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джок Полфрийман намеси левскарите в своята история

12 ноември 2015, 09:00 часа • 18345 прочитания

Реакцията не е срещу мен, а срещу всички затворници. С тази реакция се казва, че затворниците никога не могат да направят нищо добро. Ние вече сме наказани за престъпленията си – колко пъти ще ни наказват? Това попита в ефира на Нова телевизия излежаващият присъда от 20 години затвор австралиец Джок Полфрийман. Неговата номинация за „Човек на годината” беше приета и след това свалена от Българския хелзинкски комитет (БХК) след протест на приятели и близки на убития от австралиеца Андрей Монов, син на бившия депутат от 42-рото Народно събрание Христо Монов, по професия психолог.

Според Полфрийман не цяла България е против номинацията му за „Човек на годината”. Австралиецът отрече негови роднини да са плащали на Българския хелзинкски комитет, за да бъде издигната кандидатурата му. Нека левскарите кажат колко им плащат да ходят на протест – по 50 лева за организатора за всеки привлечен човек, а организаторът дава на „протестиращите” по 20 лева. Не мога да кажа дали за протеста срещу мен е имало организация на „левскарите”, но не е ли иронично да се заплашва БХК със смърт, с плакати, а на мен да викат убиец, попита Полфрийман. Той научил за тарифите сред левскарите от затворник от Самоков, който бил фен на "Левски" и му разказал за поведението на най-крайните елементи в синята агитка по политически и социални въпроси.

Припомняме, че убитият от Полфрийман Андрей Монов е бил симпатизант на „Левски”, а според някои медийни информации е имал тесни връзки с крайното ултрас крило на синята агитка „София Запад”. Това обаче не е доказано категорично.

Всички свидетели по делото срещу мен бяха българи. Бях нападнат от 15 левскари, защото исках да защитя друг, каза Полфрийман.

Случаят "Полфрийман"

На 27 декември, 2007 година Джок Полфрийман пробожда смъртоносно с нож Андрей Монов, син на бившия депутат на БСП и психолог Христо Монов. Монов се прочу в България с репликата си "интернет лумпени" по адрес на протестиращите срещу кабинета "Орешарски". Полфрийман ранява и друг български гражданин – 19-годишния Антон Захариев. За деянието си, на 2 декември 2009 година Полфрийман е осъден на 20 години затвор. На 27 юли 2011 ВКС потвърди присъдата от 20 години затвор за Джок Полфрийман.

Версията на Полфрийман е, че той се е опитал да защити нападнат от Монов и приятелите му млад циганин. По думите на осъдения, когато той се намесва, младият Монов и приятелите му вече са повалили жертвата си и безмилостно я налагат, включително с тъпи предмети. Полфрийман вади нож и се опитва с викове „назад, назад” да ги прогнози. Според показанията му младежите обаче не се стряскат в достатъчна степен и му налитат, което го принуждава да използва оръжието, за да се защити.

Случката е записана от охранителна камера, но "електрическа авария" изтрива записа.

Случаят "Полфрийман" се наблюдава от прокурор Първолета Никова, която е „герой” на друг случай, при който спасява приятеля си Рангел Станчев от ареста, като му дава шоколадови бонбони, за да предизвика хипергликимична криза. Етичната комисия на Висшият съдебен съвет обаче излезе със заключение, че прокурор Първолета Никова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата с връзката си с Рангел Станчев, който е известно име в бургаския ъндърграунд.

По детайлите от историята с Джок Полфрийман австралийската журналистка Белинда Хоукинс публикува книга „Кошмарът на всеки родител”. Там тя описва всички свои открития – като например, че Андрей Монов не е загинал от прободна рана в гърба, както се прокламираше широко в българските медии. Според аутопсията няма начин раната да е била нанесена в гръб. Отделно пред Deutsche Welle Хоукинс изрично подчертава, че не е намерила никакво потвърждение в архивите на австралийската правосъдна система и на Интерпол, че Джок Полфрийман е убил и друг човек с нож преди случая с Андрей Монов.

„В книгата си аз не се опитвам да реша въпроса за вината - това е работа на други. Мога обаче с чиста съвест да кажа, че разследванията ми недвусмислено разкриват много сериозни пропуски на българската съдебна система - от решаващите 24 часа непосредствено след арестуването на Полфрийман, та чак до приключването на съдебния процес. Българите заслужават по-добро правосъдие”, казва Хоукинс.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес