Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дянков след потопа: Помощ от ЕС не ни трябва!

09 февруари 2012, 09:58 часа • 4388 прочитания

Вицепремиерът Симеон Дянков е убеден, че можем да се справим с бедствията и без помощта на ЕС.

"Темата дали ще получим помощ не е първостепенна за нас. Именно за това спестяваме в министерството на финансите, за да можем да покрием всички евентуални загуби", заяви за БНТ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По думите на Дянков имаме достатъчно пари. Министърът заяви, че сме готови да посрещнем проблемите, възникнали от тежката зима и преливането на язовирите, благодарение на по-добрите ни финансови резултати от миналата година.

"Имаме малко по-голям резерв и сме готови да го използваме в бърз порядък, за да преодолеем пораженията", категоричен бе финансовият министър. Той се надява, че щетите от тежката зима няма да надхвърлят 0,6% от БВП, което е необходимо условие за получаване на помощ от ЕС.

Веднага след завръщането си вчера от Русия Дянков е обсъдил положението с премиера Бойко Борисов.

"Работихме по въпроса какво може да се отпусне на бедстващите райони, особено там, където земеделието е основен сектор", заяви вицепремиерът. Министър Дянков заяви, че още днес на място ще бъде изпратен директорът на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Последният ще започне да изплаща помощи, за да "могат свежи пари да влязат в засегнатите райони".

"Тепърва ще се изчисляват щетите, но те ще възлязат на милиони", призна все пак министър Дянков. Той заяви, че вече се знае точната бройка на животните, които са загинали в резултат на студовете. За компенсиране на тези щети ще бъде отпусната сума между 200 и 300 хиляди лева.

 

 

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес