Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дисидентски групировки на ИРА се обединяват

27 юли 2012, 07:37 часа • 4926 прочитания

Три от четирите главни дисидентски групировки на Ирландската републиканска армия (ИРА) решиха да създадат обединена структура, за да заместят ИРА, която се отказа от въоръжената борба срещу британското присъствие в Северна Ирландия, според комюнике, предадено на в. "Гардиън", предаде БГНЕС.

ИРА истинска, Републиканска акция срещу дрогата и коалиция от независими въоръжени групировки решиха да се обединят, за да оспорят споразумението за разпределение на властта в Северна Ирландия. Трите републикански милиции сформираха "обединена структура, подчинена на единно командване", която е "подчинена на конституцията на Ирландската републиканска армия".

За пръв път след сключването през 1998 г. на споразумението от Разпети петък, сложило край на конфликта между сепаратисти католици и лоялисти протестанти и завършило със сегашното разпределение на властта, мнозинството дисидентски републикански сили се обединяват в единна организация.

Северноирландският вицепремиер Мартин МакГинес бе на историческа среща през юни с английската кралица Елизабет ІІ. Неговата партия Шин Фейн, политическо крило на бившата ИРА, иска Северна Ирландия да напусне Обединеното кралство и да се присъедини към Република Ирландия.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес