Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитров: Калфин ще предложи законопроект, който легитимира стачките

23 февруари 2015, 20:19 часа • 12558 прочитания

До май министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин трябва дс предложи в Националния съвет за тристранно сътрудничество законопроект, с който да се урежда правото на колективно договаряне, но и това държавните служители да имат право не само на символична стачка. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

КНСБ ще настоява да се криминализира осуетяването на правото на синдикално сдружаване, както и правото на стачка и на държавните служители.

Главният икономист в МВФ Оливие Бланшар е съобщил на среща във Вашингтон, че от всички страни в Европейския съюз в България коефициентът на "Джини", с който се характеризират разпределението на благата в едно общество, е близък до тези в африканските страни, каза Димитров.

БВП е на 140% спрямо 1989 г., а възнагражденията представляват реално около 73% от тези, които българите са вземали през 1990 г., каза той. Според Димитров е възможен ръст на минималната работна заплата с до 12% до 2 години.

Според Димитров правителството спешно трябва да обърне внимание на продължаващата дефлация, както и на т. нар. трансатлантическо споразумение за партньорство, което трябва да се ратифицира до края на годината.

Напрежението сред работниците в пристанище "Варна" остава и след срещата със заместник-министъра на транспорта и синдикатите, съобщи Пенка Илиева-председател на синдикалната организация на КНСБ в порта.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес