Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки протестираха срещу добива на шистов газ в България

24 септември 2014, 21:27 часа • 18194 прочитания

Десетки хора излязоха по улиците в София, Пловдив и Варна, за да протестират срещу добива на шистов и въглищен газ в България. Мото на протеста бе "За да унищожавате нашата земя спокойно, първо ще трябва да унищожите нас", съобщава БГНЕС.

Протестиращите настояват да се спре издаването на всякакви разрешени за проучвания за нефт и газ докато държавата не обучи специалисти които да контролират какви методи за добив използват компаниите, които правят проучвания.

С възгласи "Не на шистовия ад" и "Чиста вода - здрава земя" протестиращите огласиха центъра на столицата, като обиколката има включваше кратка демонстрация пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Протести се проведоха и в Пловдив и Варна. Те са под надслов "Срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България" с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната. С протестите се цели да бъдат информирани всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум.

 

"Мораториумът у нас не е само върху фракинга, а върху всяка технология, която използва вода с отрови и пълнители под голямо налягане с цел да отвори нови пукнатини или да разшири стари. В тази забрана се включват всички други технологии, за които напоследък се обяснява, че са безопасни - метан от въглищни легла, тайп газ и подземна въглищна газификация", обясниха протестиращи.

Те са категорични, че в момента в България няма специалисти, които да са обучени спрямо новите технологии за добив на нековенционален газ.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес