Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки колабирали заради жегите в цялата страна

07 август 2017, 15:30 часа • 2099 прочитания

Днешният понеделник е поредният летен ден с изключително високи температури и именно те станаха причина десетки хора от цялата страна да потърсят лекарска помощ след колабиране в жегите.

Около 20 души са се почувствали зле на улицата или са колабирали заради жегите. Това каза говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска. Тя уточни, че от сутринта повикванията, на които са отреагирали екипите на Спешна помощ са около 150.

Сунгарска посъветва хората да ходят със светли дрехи и задължително с шапка, да не се излизат в най-топлите часове на деня и винаги да носят вода със себе си. По думите й трябва да се пият много течности, да се консумира лека храна и да се избягва алкохолът, предаде Фокус.

За хората, които имат хронични заболявания или са с назначена терапия, тя напомни да си пият лекарствата редовно. Сунгарска призова, ако не е спешно състоянието на пациентите, да не разкарват линейките, защото са се организирали максимално да посрещнат топлинния екстремен ден.

По-рано стана ясно, че 1890 пациенти са преминали през Спешното отделение на Пирогов през почивните дни заради опасно горещото време. Това каза проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиоология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. По думите ѝ от тях 285 са приети в болница.

„През кабинета по вътрешни болести и кардиология са преминали 207 пациенти, от които 31 са приети. Само за сравнение броят на приетите в Клиника по вътрешни болести и кардиология е двойно по-висок за същия период на изминалата седмица, точно от миналия уикенд. По-сериозните случаи са много тежки и комплицирани, болни с много придружаващи заболявания, миокардни инфаркти, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, дихателна недостатъчност, хипертонични кризи, пневмонии също“, поясни тя.

"Най-общите симптоми са обща слабост, главозамайване, страх, изтръпване на крайници, главоболие", обясни проф. Миланова. По думите ѝ първата помощ, която може да се окаже на потърпевшия, е да бъде отведен на хладно място и да му се даде вода.

Двама възрастни са припаднали докато чакат да получат пенсията си в Кюстендил. Това съобщиха от „Спешен център” – Кюстендил. От началото на деня общо трима души са колабирали заради високите температури. Двама от тях са чакали да получат месечната си пенсия пред банкови институции в града. Хората са обслужени от екипи на „Спешен център”, оказана им е помощ, след което са се прибрали в домовете си.

От сутринта до този момент са регистрирани и два случая на колабирали от високите температури в Пазарджик, съобщи дежурният лекар в Център за спешна медицинска помощ /ЦСМП/-Пазарджик.

Той обясни, че единият случай е станал във ветеринарна лечебница, а другият - в пощата в града. „Жена, която е отишла да си вземе пенсията, е припаднала там. Като цяло хората се вслушаха в съветите на специалистите да не излизат в най-топлите часове от деня“, обясни медикът.

От Центъра за спешна медицинска помощ отчитат голямо увеличение в броя на повикванията през това лято. „Те са от страна на хора с високо кръвно налягане, астматици също. Доста са и алкохолиците, които пият и падат и после не могат да се приберат, защото е много топло. Като цяло е много натоварено, но колабиралите от жегата днес са само двама“, допълниха от ЦСМП.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес