Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите намалиха ДДС за виното и бирата, Симеонов и Гечев се счепкаха на дебата

30 юли 2020, 10:10 часа • 2615 прочитания

Парламентът одобри ново разширяване на 9-процентата ставка на ДДС. От 1 август по-нисък налог ще има върху виното и бирата, сервирани в заведения, използването на спортни съоръжения, комисионата на туроператорите и случайните превози с цел туризъм.

Мярката е по предложение на "Обединени патриоти", а на Коалиционен съвет в началото на седмицата получи подкрепата и на ГЕРБ. Тя има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

Предложението аргументира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Това е последният финален етап от групата мерки, насочени към подкрепа на туристическия бизнес. Бизнесът, който беше най-силно ударен от мерките срещу епидемията. От самото начало на обявяването на извънредното положение заведенията бяха затворени и се проведе една дълга полемика по отношение на това какви мерки трябва да бъдат предприети.

В по-голямата си част текстът на новия параграф 6 представлява едно продължение на предложението на "Обединени патриоти". Тогава не получихме подкрепа. Става въпрос за намаляване на ДДС на бирата и виното, както и на туристическите услуги, извършвани от туроператори и туристически агенти", посочи Симеонов.

Той отчете, че ефектът от намаляването на данъка вече е налице и той дава положителен ефект за хазната. "Сега вече с бирата и виното ще завършим своя жест към бизнеса", каза още Симеонов.

Лидерът на НФСБ заяви още, че така се насърчава и родното производство.

Идеята му срещна сериозен отпор от страна на червения депутат Румен Гечев, който определи предложението като екзотично.

"Още в самото начало ще приканя колегите от ГЕРБ да не променят решението си преди един месец, когато в бюджетна комисия и тук отхвърлихме това екзотично предложение. Защо да го отхвърлим? Десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС на вино, бира, фитнес и гимнастики.

Точно така - безработните българи отиват на "Златни пясъци" и луксозните курорти". Тези, които са уволнени преди три-четири месеца гасят мъката с много вино и бира. Освен това предлагахме от години да намалим ДДС на детските стоки и лекарствата, но вие казвате, че това не е необходимо", посочи проф. Гечев.

По думите му никъде в ЕС няма диференцирана ставка за алкохол. Той предупреди, че Брюксел ще реагира и ние ще бъдем наказани.

От своя страна Симеонов посочи, че не желае мярката за 9 % ДДС за вино и бира да се смъква на битово и кръчмарско ниво. По думите му не ставало въпрос за давене на мъка, а за подпомагане на най-уязвимите браншове.

Гечев му отговори в дуплика, че познава добре практиката на ДДС на ЕС, защото това е професията му. Има едно единствено изключение- местно производство вино за Австрия. Няма понижено ДДС за алкохолни напитки.

Сега вие казвате колега, че не било с висока концентрация. Не било алкохол, защото е вино и бира. Сега какво казваме на шофьорите", попита риторично Гечев. Според него в Брюксел ще ни се смеят.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес