Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутати питат Рашидов дали ще се харчат милиони за "чинията" на Бузлуджа

29 август 2016, 15:02 часа • 1250 прочитания

„Предвижда ли се финансиране с бюджетни и/или европейски средства на ремонтни или други дейности по Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа и ако това е така – в какъв размер и на какво основание, след като така наречената ‘Чиния’ няма статут на паметник на културата и има ли намерение Министерство на културата да ѝ предостави такъв статут?“

Този въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов са внесли депутати от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ. Причината за него са разпространените в последните дни в медиите намерения комунистическият символ на Бузлуджа да бъде възстановен с европейски средства, въпреки че от години е собственост на Българската социалистическа партия, която не полага никакви усилия за ремонта или укрепването му, а самата постройка няма статут на паметник на културата.

„Фактът че такива намерения се лансират, когато в България традиционно не достигат средствата за култура и в частност за опазване на паметниците на културата, буди сериозно безпокойство. Въпросната „чиния“ на Бузлуджа няма статут на културна ценност и не носи никаква стойност сама по себе си“, пишат тримата народни представители в своя въпрос.

Според тях възстановяването на сградата, собственост на БСП, с пари на българския и европейския данъкоплатец, предвид това, че собствениците ѝ не поемат отговорност за нея, е възпроизвеждане на комунистическия маниер, с който „чинията“ е била възстановена на първо място.

„Ако от БСП и други милеещи по комунистическия режим искат да възстановят постройката на Бузлуджа, могат да пробват да продават пощенски марки, за да съберат парите“, предложи Петър Славов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес