Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден 10 от протеста на майките: "Оставка или беля!"

31 октомври 2018, 21:10 часа • 4977 прочитания

"Оставка или беля!" Под това мото, в унисон с Хелоуин, протече днешният пореден протест на майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", предаде БГНЕС.

За десети пореден ден майките, подкрепени от много родители, излязоха на улицата с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който си позволи по-рано да ги нарече "кресливи жени с уж болни деца". Тази вечер протестиращите жени отново тръгнаха на шествие, което стигна до централата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на столичната ул. "Гeорги Раковски". Пространството бе огласено от възгласи "Оставка!", а сградата - замеряна с желе. Протестът на майките бе подкрепен и от група мотористи. 

Припомняме, че след извънреден коалиционен съвет на 24 октомври заместник-министър председателят Валери Симеонов поднесе извинения за думите си, след като по-рано твърдеше, че стои твърдо зад тях. Майките обаче не вярват на вицепремиера и продължават с активни протестни действия под прозорците на властта всяка вечер. Тяхното недоволство е подкрепено и от много граждани както в София, така и в различни градове на страната.

Очаква се в неделя на 4 октомври българи, живеещи в Лондон, също да се солидаризират с исканията на майките. "Присъединете се към нас, за да покажем на тези майки героини, че не са сами в битката за достоен живот и правото на съществуване при нормални, човешки условия на техните деца", пишат във Facebook организаторите на акцията в британската столица.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес