Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото за Ески джамия беше отложено

01 ноември 2013, 12:01 часа • 14020 прочитания

Съдия Трифон Минчев от Старозагорския окръжен съд отложи делото по спора за собствеността на Ески джамия, която днес е действащ Музей на религиите. Това стана на заседание днес, предаде БТА.

Мотивът за отлагането е привличането на Община Стара Загора като подпомагаща  страна по делото. Общината е собственик на земята под музея и юрисконсултът на общината Деница Славова трябва да се запознае с
материалите по делото.

Час преди решението пред сградата на съда неколкостотин  граждани е събраха на протестен митинг и настояваха настояват Ески джамия да запази статута си на уникална музейна експозиция - паметник на етническата, верската и културната толерантност. Сред тях бяха активисти на НФСБ, ВМРО, евродепутатът Слави  Бинев.

До съдебно дело за собствеността на Ески Джамия се стигна
след като Главно мюфтийство предяви претенции към собствеността на храма и поиска обезсилването на акта, с който тя е  провъзгласена за държавна собственост. На 4 октомври, тази година, бе даден ход на делото, но заради искания за изслушване на свидетели и доказване на факти, отложи заседанието за 1 ноември.

Джамията, е построена през 1409 г. върху останки от
светилище на траките и средновековна черква. За паметник на културата е обявена през 1927 г.През 2011 г. след мащабен ремонт и реконструкция на сградата на стойност 2,4 млн лв. тук се помещава единствения у нас Музей на религиите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес