Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото срещу похитителя от Сливен тръгва отново

27 февруари 2013, 18:15 часа • 2307 прочитания

Делото срещу похитителя на офиса на "Инвестбанк" в Сливен започва отново с решение на Апелативния съд в Бургас. Сливенската окръжна прокуратура е внесла в Окръжния съд нов обвинителен акт по делото срещу извършителя на въоръжения грабеж Стефан Стефанов, съобщи БНР.

Новият процес ще започне близо 2 години след въоръженото нападение, при което пет банкови служителки бяха държани като заложници над 30 часа. Срещу Стефан Стефанов са повдигнати 9 обвинения, най-тежкото от които е за въоръжен грабеж на близо 400 000 лева, придружен с опит за убийство на охранителя в банковия офис.

Върховният касационен съд върна делото в Бургаския апелативен съд, който го препрати отново в сливенската прокуратура. Мнението на окръжния прокурор на Сливен е, че решението на апелативния съд в Бургас за връщане на делото в Сливен е "бягство от отговорност". В досъдебната фаза, според него, нарушения няма и не е допустимо, година и половина след внасяне на обвинителния акт на 26.09.2011 г. и произнасяне на три съдебни инстанции, всичко да започва отначало.

Делото ще бъде насрочено до една седмица, каза говорителят на окръжния съд Мартин Данчев, а първото заседание ще се проведе в рамките на два месеца, предаде БГНЕС.

На 23 март 2011 г. 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе други шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана жена бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

На 8 януари тази година Бургаският апелативен съд даде ход на делото срещу него. Това дефакто беше втори старт на делото срещу него на втората инстанция. Преди това Стефан Стефанов беше осъден на 16 г. и 8 месеца от бургаските магистрати, но Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане с мотива, че са допуснати процесуални пропуски. Прокурорът заяви, че посочените от Върховния касационен съд процесуални пропуски са допуснати от първата инстанция - Сливенския окръжен съд, и следва делото да бъде върнато за първоначално разглеждане там.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес