Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делян Добрев загуби делото "Кумгейт" срещу Елена Йончева

15 декември 2022, 18:00 часа • 11718 прочитания

Софийският градски съд отхвърли иска на Делян Добрев срещу евродепутата Елена Йончева, заради разкритията ѝ по скандала "Кумгейт". Това става известно от окончателно решение на съда, съобщиха и от офиса на Йончева.

Поводът за делото е случай от 2017 година. Тогава Йончева заяви, че в общината в Хасково, където Добрев е областен координатор на ГЕРБ, са назначени негови роднини и приятели. Скандалът стана известен като "Кумгейт", а заради него Добрев дори напусна Народното събрание и престана да се занимава публично с политика за известно време.

"Ако погледнете цялата схема в Хасково, ще видите, че на ключови позиции са назначени бивши партньори... на г-н Добрев във фирми и сдружения, в които е извършвал финансова дейност, работил по европрограми, това са двамата заместник-кметове, ще видим на ключови позиции кум и кума, на финансови позиции роднини и всички те са обвързани с източване, всъщност с разпределяне на общински и държавни ресурси", каза тогава Йончева. Според градския съд обаче тя има право свободно да изразява мнението си по значими теми за обществото, каквато тема е и политиката на ГЕРБ, управлението и други.

На първа инстанция, в районния съд, Йончева бе осъдена да плати обезщетение 7000 лв., както и съдебните разноски. Втората инстанция обаче отмени това решение. Още: Делян Добрев щял да заведе семейството на почивка с парите от Елена Йончева

"В изказванията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи честта и достойнството на Добрев обстоятелства, по смисъла вложен в закона. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора и представляват изводи, коментари, мнения, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея факти и обстоятелства", пишат съдиите в мотивите си. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес