Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деца без родители ще вземат пенсия без да има подоходен критерий

12 октомври 2018, 13:01 часа • 1397 прочитания

Няма да има подоходен критерий за пенсиите на деца-сираци, както и за деца без един родител. За това се разбраха управляващи и опозиция в парламента, след като имаше разговори и на ниво правителство, включително с премиера Бойко Борисов.

Месечната помощ се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът ѝ се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, но не може да е по-малък от предходната година. За 2019-та размерът на помощта все още не е уточнен. По предварителни изчисления мярката ще е около 4 млн. лева.

В първоначалния вариант беше заложен за т.нар. кръгли сираци да няма изискване за доходи, но да има такова за семействата на децата с един починал родител. Запазват се условията децата редовно да посещават подготвителните групи в детските градини или в училищата, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние. Те трябва и да имат всички задължителни имунизации и профилактични прегледи, съобразно възрастта и здравословното състояние, пише OFFnews.

В Народното събрание беше и омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като победа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес