Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАЗД иска да бъде затворен интерната в Стралджа заради "брутално насилие"

26 ноември 2013, 11:02 часа • 12349 прочитания

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е поискала да бъде затворен интернатът за деца в Стралджа заради системно нарушаване на правата на децата в институцията и пренебрегването на тяхната сигурност. Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на ДАЗД Ева Жечева.

Според Жечева персоналът в дома не се отнася човешки с децата и има случаи на брутално насилие, а иначе разходите за едно дете са близо 10 хил. лева. Жечева обаче не каза колко се плаща на възпитателите. „Персоналът приема, че децата са там, защото са нарушители, извършили са престъпление. Ние всъщност наказваме децата за статусни нарушения, каквито са бягство от дома, от училище, просия, проституция. Тези статусни нарушения са признак, че средата, в която се отглежда детето, има дефицити. И това дете носи дефицитите на различните системи – семейната, социалната”, казва Жечева.

Жечева обясни още, че закриването на интерната не е от днес за утре и този процес може да отнеме дори година – необходимото време да бъдат направени индивидуалните планове за всяко дете.

Тя допълни, че след първата проверка в Стралджа и отправените задължителни предписания в голяма част те са изпълнени – физическото отделяне на по-големите момчета от по-малките, подобряване на материалната база, с децата работят и психолози, но насилието продължава.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес