Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да строят кравеферма към затвора в Белене канят куп фирми, някои без опит

08 юли 2021, 14:12 часа • 7276 прочитания

Шест фирми кани фонд „Затворно дело“, една от които да построи кравеферма на остров Персин (Белене). Парите за целта са осигурени – близо 2 милиона с ДДС, от Програмата за развитие на селските райони. Години наред обаче не могат да ги оползотворят, защото с поредица процедури възложителят не успява да си избере изпълнител или да открие читав.  

Сега от Фонда обявяват нова, шеста поредна поръчка. Този път е с договаряне без предварително обявление. Поканени да подадат оферти са шест еднолични дружества. Никое от тях обаче не блести с особена строителна биография, сочи справка в Камарата на строителите. Една от поканените – „Лидерпроект“ например, изобщо не е вписана в регистъра на Камарата. Дейността ѝ даже не е строителство, а проектиране и инженерингови услуги.

„Тим Строй груп 81“ е вписана, но с 5 души персонал. Отразени са ѝ само два обекта – ремонт на фундаменти и площадка, прахоуловители и колони на междуцехови комуникации във Вълчи дол; обновяване и модернизация на сградно ВиК в болница „Проф. д-р Димитър Шойлев“ – София. Дружеството е учредено в гр. Левски едва през август миналата година.

„Хидрострой БГ – 63“ от Самоков е с 9 души персонал. Няма производствен опит в последните три години. Вписан ѝ е само един обект – преустройство на детски лагер в с. Панагюрски колонии.

„Нов стандарт“ (София) е с отразени в Камарата точно три сходни обекта – изпълнение на мерки за енергийна ефективност в общините Елена, Габрово и Благоевград. Последно, през 2020 година, е била с 25-членен персонал.

„Топлогаз Инженеринг“ (Плевен) не е декларирала производствен опит за последните три години. Преди това фирмата е изпълнила газоснабдителна инсталация - площадков газопровод и вътрешна газова инсталация за един корпус в габровско училище, мерки за енергийна ефективност в пловдивска детска градина и преустройство на отоплителна инсталация в сградата на РЗОК – Габрово. Персоналът ѝ към 2019-та година е 11 души.

В сравнение с останалите „Хоризонт – Иванов“ има направо солиден строителен опит – с 11 изпълнени обекта. Дружеството е с персонал от 153-ма души към 2019 г.

Отпреди четири години Фонд „Затворно дело“ има договор с ДФ „Земеделие“, с който ѝ е отпусната безвъзмездна финансова помощ от 3,2 млн. лв. по спечелен проект за изграждане на предприятие за преработка на краве мляко на острова. Освен строителство, с тези средства е обезпечена доставка на товарен автомобил и технологично оборудване.

Първата поръчка за строителство на кравефермата е обявена през декември 2018 година с прогнозна стойност 1,5 млн. лв. без ДДС. За нея кандидатстват фирма „Давидов 2012“ ООД – Сандански, и консорциум „Персин 2019“ (състоящ се от фирмите „Пирс – Д“ ООД, „Престиж Бизнес – 93“ ООД, „Гел 2000“ ООД и „Авлига Проект“ ООД).

В хода на процедурата първият кандидат е отстранен. До отваряне на ценовата оферта стига консорциумът. Оказва се обаче, че са объркани цените за съответните пет подобекта, давайки за част от тях по-скъпи от обявените максимални стойности. Той също бива отстранен, а процедурата – прекратена.

Втората поръчка е вече с договаряне без обявление. Да подадат оферти през април 2019 година са поканени същите двама участника плюс „Българска компания“ АД (към днешна дата ЕАД). На поканата отговарят „Давидов 2012“ и „Българска компания“. В преговори участва само фирмата от Сандански – на братята Ангел и Симеон Давидови. Именно тя сключва договор с Фонд „Затворно дело“ на 31-ви май 2019 г. Стойността му е 1 515 300 лева без ДДС.

Ангажиментът е да се изпълнят няколко подобекта – първи и втори етап от строителството на предприятие за преработка на краве мляко, вертикална планировка, плътна масивна ограда плюс доставка и монтаж на ОВК-оборудване, топлинен център и вентилация.

Близо 2 месеца след старта на строителните дейности договорът бива прекратен по взаимно съгласие, при изпълнени 0,99% от обекта и платени 15 066 лв.

Следва обявяване на нова, трета поред поръчка за същия обект – на 16 август 2019. Тя е с прогнозна стойност 1 529 181 лв. без ДДС. Явява се само ДЗЗД „Давидов груп“, съставен от „Давидов 2012“ ООД  (95% дял в консорциума) и „Стонас Груп“ ЕООД – с. Първомай.

След кратко време процедурата бива прекратена, тъй като офертата не отговаряла на условията на възложителя. Една от причините е, че написаното е несъвместимо със ситуацията в обекта. Например, дадено е подробно описание на монтаж и демонтаж на скеле, каквото няма в Белене.

През октомври 2019 г. е обявена четвърта поръчка за същия обект. Избраният механизъм, по който да стане изборът, е пряко договаряне. 

Шест фирми и консорциуми са поканени да участват - ДЗЗД "Давидов Груп", ДЗЗД "Персин 2019", „Българска компания“, "Химремонтстрой" АД, „ВДХ“ АД и "Биотерм" ЕООД.

Предложения подават само „Биотерм“ (с цена от 1 527 650 лв.) и консорциум „Давидов груп“ (цена от 1 500 237 лв.). Комисията избира по-евтината оферта на „Давидов груп“, съставено от същите двама участника като в предишната процедура. На 21-ви октомври 2020 г. договорът с консорциума е прекратен „поради виновно неизпълнение от страна на изпълнителя“. Извършени към онзи момент са едва 6,53% от дейностите по договора. Платената сума тогава е 98 021 лв. а дължимата неустойка е 280 443 лв.  

(Имотът, върху който ще се строи)

В през април 2021 г. изпълнителният директор на Фонд „Затворно дело“ Маргарита Дойчинова публикува решение за откриване на нова, пета поред поръчка, която е оскъпена с близо 150 хиляди лева. Прогнозната й стойност е 1 639 294 лв. без ДДС.

За участие в откритата процедура се явява единствено фирмата „Хоризонт – Иванов“ ЕООД. Тя обаче е отстранена, защото е дала 120 календарни дни – с 20 дни повече от заложения максимален срок за изпълнение.     

В публикуваното днес решение за шеста процедура сумата е същата – 1,6 млн. лв. без ДДС (или близо 2 млн. лв. с ДДС).  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес