Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да спасим врабчетата!

11 декември 2012, 16:15 часа • 48870 прочитания

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) започва кампанията "Зрънце любов" за подхранване на дивите пойни птици през зимата, съобщиха от организацията.

Някои от птиците, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата, обаче, им е изключително трудно да оцелеят особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. За целта БДЗП организира поставянето на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.

Тази година е планирано кампанията да бъде още по-мащабна и да в нея да се включи всеки, който обича природата. За да се включите, трябва само да направите своя хранилка от стара пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.

Миналата година БДЗП поддържаше над 100 хранилки в цяла България. Те се зареждат всеки ден от доброволци и затова са необходими много семки. За тази цел стартира дарителска кампания в онлайн платформата "За България", където всеки може да дари на БДЗП за закупуването на 500 кг семки, с които да се пълнят хранилките в цялата страна.

От оцеляването на птиците през зимата зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки не може да съществува хармония. Ето един пример от София. Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и ни осигуряват така необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици, но някои от тях са вредители. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на опасния листоминиращ молец, който унищожава дърветата, поясняват от  БДЗП. Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът. Той е известен природен санитар. На ден изяжда огромно количество насекоми – колкото е собственото му тегло. В периода докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколкостотин килограма насекоми!

Данните, които БДЗП събира и анализира в рамките на проучването "Мониторинг на обикновените видове птици", показват доста тревожни тенденции. През последните 6 години домашното врабче намалява с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а големият синигер – с 13%. Дали София ще бъде следващата столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно? Това зависи от всички нас.

Дарете зрънце любов на птичка в нужда!

Редактор: Е. Гигова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес