Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да, България": Законопроектът на Пеевски за КТБ противоречи на конституцията

31 октомври 2017, 11:52 часа • 3268 прочитания

Законопроектът на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ, внесен за разглеждане в 44-ото Народно събрание, противоречи на конституционните принципи на правовата държава. Той ще доведе до правен хаос, тъй като нарушава правната сигурност, предвидимостта и стабилността на правния ред. Това се казва в официално съобщение на движение "Да, България".

От политическата сила са внесли вчера в Народното събрание становище, с което настояват да се предприемат ефективни действия за търсене на отговорност на конкретни лица за фалита на КТБ и стриктно прилагане на закона, вместо да се приема законодателство в нарушение на фундаменталните принципи на правовата държава.

"Проектозаконът предлага решения, които са обратни на съвременните стандарти за производството по несъстоятелност. Предвижда се удължаване на сроковете за реализиране на производството по банковата несъстоятелност, без да има реални гаранции за повишаване на неговата ефективност. Решенията, предлагани в законопроекта, ще доведат до още по-голямо задълбочаване на проблема", се уточнява в позицията на движение "Да, България".

От партията уточняват, че "в законопроекта няма нито една мярка за повече публичност или оповестяване на повече информация на широката общественост".

"Всъщност вносителите искат да продължат домогването до апетитни парчета от масата на несъстоятелността на КТБ, като вкарат "Емко", "Петрол" и други обратно в обсега на лично преданите им синдици", завършват от "Да, България".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес