Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Неделя Щонова: България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред децата между 11 и 15 години

25 ноември 2021, 10:47 часа • 6496 прочитания

"Месец ноември е обявен като Световен месец за борба с рака на белите дробове. След малко съм в ефир и това е темата ни днес. През 2020 г. в световен мащаб са регистрирани над 2.2 млн. случая на белодробен карцином, като 90% от заболелите са пушачи.

СЗО определя тютюна за единствения потребителски продукт, който убива до половината от хората, които го използват по предназначение на производителите. В България всяка година се регистрират над 4000 нови случаи от рак на белите дробове, като близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий.

Тютюнопушенето убива над 8 милиона души по света годишно. На всеки 10 души, починали от рак на белите дробове, 9 са пушачи, отчита неврологът и тв водеща д-р Неделя Щонова във Фейсбук.

"България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред децата между 11 и 15 години. Това показа проучване проведено в 45 европейски страни и оповестено в Световния ден без цигарен дим.

Колко много предотвратима смърт

Когато и без това светът ни е пълен с внезапни, ужасни, смъртоносни инциденти и катастрофи, които връхлитат съвсем не по разписание.

Никога няма да разбера родители, които пушат пред децата си.

Не мога да отгатна що за причина може да се крие зад подобен смъртоносен пример?!

По-добре да пием вода, отколкото да пушим цигари.

Хидратирам се с колагенова вода qwell, радвам се, че никога през живота си не съм пушила и влизам в ефир.

Защото мисля, че трябва много, много да говорим, правим и даваме личен пример по темата, за вредата от цигарите!!!

Вредата от цигарите е върху всички органи и системи в телата ни.

Това е предотвратима смърт!

Спри да пушиш сега, за по-добро здраве утре!

Хидратирай се сега, за по-добро здраве утре."

**************************************

Д-р Неделя Щонова е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското общество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli, която се занимава с изследване лезиите на гръбначния стълб.

Автор и водещ на "Духът на здравето" по bTV. Налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес