Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Бисер Банчев: Съвременните сръбски служби – „елегантно“ продължение на югославската УДБА (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 17:35 часа • 373 прочитания

В днешната ситуация на тежко геополитическо противопоставяне, което има своите видими отражения и на Балканите, разговорът за различните механизми на влияние на Сърбия, очертала се като най-верен съюзник на Путинова Русия в региона, става все по-наложителен. Макар да сме свикнали да смятаме, че сръбската държава има ограничена геополитическа тежест в годините след разпадането на Югославия, по-внимателният поглед показва, че Белград далеч не се е отказвал от „традиционните“ си зони на влияние на Балканите. Освен Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, където съществува обективният аргумент за наличието на компактни общности на етнически сърби, западната ни съседка очевидно не се отказва от своето присъствие и влияние в днешна Северна Македония. Още: Инцидентът при „Граф Игнатиево“: Разчетена ли е „черната кутия“? (ВИДЕО)

Без никакво съмнение службите за сигурност, както в миналото, така и днес, са един от най-ефикасните инструменти за влияние. Прави впечатление, че темата конкретно за съвременните сръбски служби рядко представлява обект на особен интерес, с изключение сред тесен кръг изследователи на близкото тоталитарно минало. В това отношение обаче Белград разполага със солидно наследство от югославско време, което очевидно знае как да адаптира и използва в днешните условия. Различните механизми на сръбско влияние, включително посредством службите за сигурност, несъмнено следва да се разглеждат като предизвикателство пред незавършената евроинтеграция на страните от Западните Балкани.

Изключително важно е да се обръща необходимото внимание и да се познават добре актуалните политически и обществени процеси в сръбската държава. Още: Стойко Стоянов: Кремъл се оправдава за всичко с разпада на СССР (ВИДЕО)

За да разговарят за различните механизми на сръбското влияние и отраженията на това влияние върху регионалната сигурност историкът д-р Евлоги Станчев е поканил в предаването „Видимо и невидимо: Балканите“ д-р Бисер Банчев от Института за балканистика към БАН. В продължение на години гостът изследва съвременната история и политическо развитие на Сърбия, а също и важните исторически процеси в региона на Западните Балкани.

Целият разговор на Евлоги Станчев с д-р Бисер Банчев гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес