Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Аспарух Илиев: Колега руснак дойде да се извини на колега украинец за войната

01 март 2022, 14:31 часа • 5948 прочитания

Моят добър приятел и колега украинец Руслан ми разказа, че по време на руско-грузинската война много украинци са били на мнение, че Русия знае какво прави, има право, никога няма да бъде враждебна към Украйна, че историческите връзки са непробиваеми. Сега съжаляват, защото Путин винаги е бил повече или по-малко предвидим. Но голямата грешка е, според него, че държавите смесват НАРОД и ПОЛИТИК.

Това написа в профила си във Facebook д-р Аспарух Илиев, ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн, относно войната в Украйна.

„Едни от най-добрите ми приятели са руснаци. Например Сергей, който е прекрасен човек с огромно сърце, когото обичам много. Нямам грам съмнение в добротата на повечето руснаци. И ако някой започне да ги обвинява "на едро", ще ги защитавам с цялото си същество“, казва той.

И допълва: „Плаши ме демонът на индоктринацията, не само в руснаците, във всяка нация. Друг колега-руснак дойде да се извини на Руслан преди няколко дни за случващото се, а Руслан отговори "Боже, защо се извиняваш, та нима ти си "групово" виновен за един луд".

„И тук е важното заключение за всеки от нас - не бива, в никакъв случай, да ставаме "футболни фенове" в политиката - аз съм за НАТО, аз пък за Путин. Същото призовавах и през последните две години в битката за ваксините - не бъдете "фенове" ЗА или ПРОТИВ ваксините, например, бъдете хора, работещи с очевидни и ясни факти и доказателства, не с някаква изкривена и неясна вяра“, смята още той.

Д-р Илиев завършва поста си с думите: „Послепис: данните за дискриминация на цветнокожи бежанци на границата на Полша и Украйна е абсолютно безобразие и ме отвращава. Расизмът е отрова“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес