Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Църквата вярва, че няма как да се заразиш с коронавирус от свещеник и "тялото и кръвта Христови"

12 март 2020, 07:43 часа • 9071 прочитания

Невероятно или не, но вече има разпореждане на Софийската епархия във връзка с коронавируса. В него изглежда има противоречие що се отнася до медицинските съвети, за да предотвратим разпространението на заразата.

Според документа, богослуженията няма да се прекъсват, като на всеки желаещ за причастие "с Тялото и Кръвта Христови" т.е. вино и хляб, „да не му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус”. Епархията е категорична: "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве".

В разпореждането обаче пише, че "при възможност, да се избягва по личен допир между вярващите". Има и изрично разпореждане "болни да избягват обществени богослужения" и "да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време", а подовете да се чистят също с дезинфектант, както и всяка икона да бъде забърсвана след "всяко поклонение и целуване". На този фон, шокиращо или не обаче има и препоръка болни, които не могат да идат на църква, но искат причастие, "да бъдат причастявани със сухо Свето Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това".

Разпореждането е публикувано на сайта на Софийска света митрополия.

Припомняме, че медицинските съвети да избегнем зараза включват да стоим на метър-метър и половина един от друг и да избягваме контакт, както и да не посещаваме затворени помещения с много хора за дълъг период от време.

Иначе Светият синод не смята да отменя празненствата за Великден и Цветница, но ще предложи мерките от София и за цялата страна.

Още: "Коронавирус: Забраните за пътуване в цял свят стават все по-сериозни"

Актуална информация за разпространението на коронавируса у нас и по света

"Том Ханкс и съпругата му са болни от коронавирус"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес