Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветелина Пенкова в Девин: В мое лице винаги ще имате съюзник в европейските институции, готов да работи за бъдещето на България

21 октомври 2024, 12:45 часа • 290 прочитания

Девин събра на едно място представители на регионално и европейско ниво, които разгледаха основни теми, свързани с енергийната сигурност и икономическото развитие. Една от водещите фигури на срещата беше българският евродепутат Цветелина Пенкова – президент на Европейския енергиен форум и първи заместник-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент.

В дискусията в препълнената зала в гр. Девин участваха водачът на листата на БСП-Обединена левица д-р Лидия Стойкова-Чорбанова и кметът на Община Девин Здравко Иванов. Д-р Чорбанова постави силен акцент върху необходимостта от увеличаване на бюджета за здравеопазване и ясно заяви ключовото значение на общинските болници, за да могат всички граждани да имат достъп до качествено здравеопазване. Кметът Иванов подчерта необходимостта от реално работещи политики и решения, насочени към хората. Още: Цветелина Пенкова e преизбрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент (СНИМКИ)

Пенкова заяви: „България има уникална възможност да се утвърди като лидер в енергетиката, разчитайки на иновации и на своята доказана експертиза. Само базовите източници на енергия като ядрената енергия могат да гарантират ниски цени за гражданите. Преборихме се тя да има бъдеще в ЕС и в България“. 

Евродепутатът подчерта, че енергийната ни сигурност зависи от инвестициите в модернизацията на електропреносната мрежа и развитието на водните ресурси. „Смолянският регион има много какво да предложи в тази посока и трябва да се подкрепя от регионалните, националните и европейските власти.“, допълни тя. O]e: Цветелина Пенкова: С гласуването си гражданите показаха, че искат политики с реална стойност

Пенкова акцентира и върху социалноикономическите проблеми в страната, като подчерта, че кризите, през които преминава България, продължават да оказват тежко въздействие върху населението. „След множеството избори качеството на живот не се подобрява, младите хора бягат от страната, икономиката ни буксува, а сметките продължават да се качват. Необходими са незабавни действия, за да постигнем по-добро бъдеще за България и това може да се случи само ако хората излязат да упражнят правото си на глас,“ заяви евродепутатът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес