Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветанов заяде Плевнелиев за ВСС скандалите

16 юли 2012, 09:08 часа • 5090 прочитания

Трябва да се съобразим с взетите решения на ВСС и предполагам, че те са взети на базата на достатъчно факти.

Това каза пред БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

 

По повод това, че според президента Плевнелиев съдия Мирослава Тодорова е един човек с активна гражданска позиция, Цветанов коментира, че е убеден, че държавният глава не е запознат в детайли за какво става въпрос. "Убеден съм, не мога да повярвам, че президентът ще защити човек, който е забавил над 50 дела и че е лишил от правораздаване хора, които са участвали в отвличане. Извинявайте, това ако е вярно и ако действително поддържа подобна теза, не бих го приел за нормално в една демократична държава", подчерта Цветанов.

За прегледа на дисциплинарната практика на ВСС вътрешният министър каза, че СГС е един от най-натоварените съдилища. "Но подобни фрапиращи случаи не съм чул досега да е имало в съдебната система – за отказ от правораздаване поради изтекла давност. Не съм чувал подобно нещо. Моето мнение като гражданин е, че трябва да се каже каква е дисциплинарната практика на ВСС през последни години, дали е имало такива уволнени съдии през годините, убеден съм, че е имало за много по-малки провинения уволнени съдии, но това не се знае", обясни Цветанов. Той посочи, че има безупречни съдии и прокурори и "ако имаме принципите, които да се спазват за всички, съдебната система има своето бъдеще".

Цветанов отбеляза, че не трябва да се правят компромиси, ако има нарушения, които са довели до отказ от правораздаване. "Защото не мога да погледна хората, които не са получили от държавата справедливост, правораздаване. Държавата ще покаже, че е по-силна, отколкото тези, които се считаха за недосегаеми от правораздавателната система в България, ще дойде и този момент. Трябва да минат години, обаче, не може да стане всичко с магическа пръчка", коментира Цветанов.

"За това, че искаме правораздаване, което да съответства на обществения интерес, това ли е войната?", попита реторично Цветанов. "Съдебната система трябва да остане независима, а не да остане формирането в обществото на мнението, че тя е зависима. Съюзът на съдиите, например, е учреден от 2000-2001 г., а 2007 България влезе в ЕС, ако той е имал тази генераторска роля за промяната на съдебната система, защо не беше чут от политиците и защо не направи промени в съдебната система? Защото всеки иска да запази статуквото, за да могат да направят това, което може да замъгли усилията, които правят всичките тези честни прокурори и съдии. Това е битка срещу тежката организирана престъпност. Битка срещу тези, които искат да запазят статуквото", поясни вътрешният министър.

За евродоклада Цветанов се надява да е справедлив и обективен. "Не съм видял черновата на доклада. Надявам се всичко, което направихме, да бъде оценено. Утре в 10 ч. в парламента ще бъдат представени резултатите от 3-годишното управление в сектор "Сигурност". Вече има много по-малко върнати дела за доразследване. Предполагам, че има още какво да се свърши. За мен е важно дали това, което сме положили като усилия и резултат, ще бъде отчетно. Затова се надявам на един обективен доклад", заяви Цветанов.

За това дали да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка, Цветанов подчерта, че партньорството с ЕК трябва да продължи и с всички евроатлантически партньори, защото това е полезно за държавата ни. "По този начин можем да кореспондираме с добрите практики. Не е ли добре да има един мониторинг, който да се осъществява върху целия този съдебен процес, например", каза Цветанов. На въпрос ако има силно критичен доклад на ЕК, ще има ли промени в правителството, Цветанов отговори, че премиерът е този, който решава.

"Как да обясним на хората, потърпевши от съдебната система, че тя работи. Не искам хората сами да решават проблемите си, а държавата да регулира процесите и да има правораздаване, което да съответства на тежестта на деянието", заяви вътрешният министър.

За БОРКОР вътрешният министър посочи, че е успешен проект от гледна точка на това, което са започнали да правят през последните 6 месеца. "В края на годината ще имаме конкретни резултати по обществените поръчки", добави Цветанов.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес