Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветанов: За мен не е важна Мирослава Тодорова, а писмата от жертвите

13 юли 2012, 13:17 часа • 4338 прочитания

За мен не е важна Мирослава Тодорова, а писмата, които получих от жертвите.

Това заяви в изказването си от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов по повод нападките на опозицията заради скандалното уволнение на съдия Тодорова.

Излизат представители на опозицията и казват, че има политически натиск върху съдебната система или репресия. Каква репресия, какви подслушвания? Кой ще стане и ще говори за жертвите на престъпността? Когато съм на този пост, искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези, които я толерират.

Няма никаква намеса или персонална моя намеса спрямо ВСС. Защо трябва да говорим за съдия, който всъщност е лишил от справедливост и не е работил в интерес на обществото и не се е водел от върховенството на закона. За мен не е важна Мирослава Тодорова, по-важни за мен са писмата, които получих от жертвите на престъпността и делата, които тя е гледала. Така започна изказването си от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов по повод нападките на опозицията заради скандалното уволнение на съдия Тодорова.

Никой не вярва на политическата класа, а когато някой тръгне да работи, веднага започва да се пази статуквото от тези, които 20 години видяхме какво направиха, продължи той. Ще ви дам пример за съдия: бях на 5 юли в Стара Загора, бяха дошли около 50 души, които са жертва на Илчо Илиев, и това се е случвало 20 години. Жертвите общо са 500, а 120 са се осмелили да бъдат свидетели. Мярката "задържане под стража" е постоянна, но в апелативен съд е променена на парична. Ако продължат тези заплахи и няма правораздаване, ние трябва да защитим интересите на обществото, каза министърът. Къде бяхте вие през тези 20 години, попита той опонентите си. Говорител на съдиите в момента беше вашата партийна кандидатура за вицепрезидент, нападна ги той. И вие излизате и говорите за политически натиск и да си запазите статуквото от 20 години, продължи Цветанов.

Защо не дадохте отчет на българските граждани за всичко, което съсипахте, запита той. И днес чувам някакъв див популизъм за намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов - смятате ли, че имам такова влияние, попита ги той. Имам гражданска позиция, която ще отстоявам докато съм министър на вътрешните работи и след това като човек от гражданското общество, потвърди той. Искам да върна доверието в институциите. За ефективно правораздване и да защитим добрите, честните, които си плащат данъците, добави той. Какво отношение има министърът с ВСС? Какво вие ще кажете пред жертвите от престъпността? Срещал съм се с майката, с бащата на изнасилените техни дъщери. 4 години това дело се гледа, проведени са над 20 съдебни заседания. Нека се почувствате от страната на жертвите и като политици и граждани да защитим тази справедливост, призова министърът. В противен случай на тази държава жална й майка от такива политици, предрече той. Недейте да смятате, че министърът на вътрешните работи и вицепремиер стои пред вас и се натоварва с такива отговорности, за да мога по някакъв начин да се изтъкна пред вас, не – аз искам обществото да знае, че има държавност, убеден е Цветанов. Ние трябва да бъдем хората, които да дадем услугата на обществото, която политиците трябва да защитават, смята министърът.

Това са общи усилия и нека бъдем искрени един с друг – какво направихме и защо позволихме да се случва толкова дълги години, продължи Цветанов. Не видях нищо смислени в техните мандати. Нека си припомним датата 2007 г., когато България беше приета в ЕС с огромния дефицит в институциите, които се борят с организирана престъпност, корупцията и съдебната система. Нека всеки от вас да си направи равносметка, но да не забравяме, че в малките населени места хората питат – защо няма виновни, защити се Цветанов.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес