Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Curiosity разказа за марсианските ветрове

18 ноември 2012, 14:01 часа • 22458 прочитания

NASA публикува резултати от метереологичните наблюдения на марсохода Curiosity, с помощта на които е съставена карта на ветровете в кратера Гейл.

Оказва се, че на Червената планета разликата между атмосферното налягане през деня  и нощта е много съществена. Според астрофизиците дневното налягане е толкова по-ниско от нощното, че заради охлаждането на повърхността на планетата, в атмосферата се образуват мощни възходящи въздушни потоци.

Колебанията в налягането се съпровождат от промени в нивото на радиоактивно излъчване. Специалният детектор RAD, инсталиран на Curiosity е регистрирал, че нивото на йонизиращото излъчване на повърхността се колебае в зависимост от плътността на атмосферата. Това се обяснява с факта, че  Марс, за разлика от Земята е лишен от защитно магнитно поле.

Освен денонощните колебания, марсоходът е установил и сезонни промени в атмосферното налягане. Те се случват поради това, че лятото в южното полукълбо на Марс е съпроводено с изпарението на голямо количество въглероден двуокис, който е във формата на сух лед.

Наред с проведените климатични измервания Curiosity е направил карта на ветровете в кратера Гейл, където му предстои да продължи работата си. Тя се отличава съществено от това, което специалистите очакваха.

Смяташе се, че преобладават ветровете в центъра на кратера, а се оказва, че по-ярко изразени са тези по границата на кратера.

Снимка: NASA

Редактор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес