Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цялостен ремонт на обсерваторията на Рожен не е правен от 33 години

17 ноември 2014, 07:55 часа • 9813 прочитания

Цялостен ремонт на базата на Националната астрономическа обсерватория не е правен откакто обсерваторията е започнала да функционира официално през 1981 г. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян директорът на институцията, Никола Петров. Частично през годините са извършвани ремонти на малка част от помещенията, като е сменена около 1/5 от дограмата.

Тази година също е правен ремонт като са обновени шест стаи. По думите на Петров, това се е случило чрез финансиране, свързано с европейската школа по астрономия, в която са участвали 12 държави. „Това обаче са козметични ремонти. Иначе целият покрив на една голяма част от административните постройки е за смяна, дограмите ни също, нямаме парно отопление, а обсерваторията харчи ток като ламя, но няма как да се живее на студено”, отбеляза Петров.

Той посочи, че легловата база в обсерваторията е може най-големият проблем, а и в сградите постоянно има течове. „Такива ремонти не са се случвали повече от 30 години”, уточни астрономът.

Въпреки това обсерваторията продължава да извършва своята научна дейност, като непрекъснато на Рожен идват на школи и практики ученици и студенти от различни училища и университети. Петров подчерта, че практиките са до средата на декември, а след това голяма част от базата на обсерваторията се замразява, с цел по-малък разход на електричество.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес