Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цирк „Балкански“ със своя звезда на Алеята на Славата

26 април 2013, 16:44 часа • 15839 прочитания

Днес на Famous Алея на Славата пред кино „Арена Младост” беше открита двадесет и петата звезда, която носи името на Цирк Балкански – най-известният и обичан български цирков състав, прославил страната ни по световните манежи. По червения килим, за да получат голямото отличие от името на цялата фамилия, минаха Александър Балкански и двамата му синове – Николай и Александър-младши.

Честта да връчи трите почетни плакета имаше Марти Джи, който е музикален директор на цирка и дългогодишен приятел на фамилия Балкански. Видимо развълнуван, Александър Балкански-старши сподели, че когато преди 45 години се е разхождал по холивудската Алея, се е чудел дали и в България някога ще има подобна инициатива. „Ето, че доживях и такава звезда на името на нашия цирк. Това е гордост за всички, които са дали много голяма част от живота си за цирковото изкуство в България. Пожелавам си малко повече живот, за да мога да реализирам моята мечта – Софийски стационарен цирк.” – бяха заключителните думи на Александър Балкански.

Церемонията стана още по-вълнуваща, защото свое обръщение направи и Васил Топузлийски – една от легендите на българския цирк. Той благодари от името на всички циркови артисти за това, което фамилия Балкански е направила за престижа на професията и за факта, че благодарение на тях в България все още се говори за цирково изкуство.

Номинацията за звездата на цирк Балкански беше издигната след публично гласуване от фенове на The Famous Grouse Bulgaria във Facebook. Тя е първата, посветена на цирковото изкуство. Преди нея на Famous Алеята греят имената на Христо Стоичков, Станка Златева, Теодосий Спасов, Астор, сестри Малееви и други. Зад инициативата стои любимото уиски на Шотландия - The Famous Grouse Scotch Whisky, чиято идея е да създаде едно място, на което да събере най-известните българи, които са прославили страната ни по света и са допринесли за положителния й международен имидж.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес