Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: Машините могат да работят със защитена хартия

23 януари 2023, 18:47 часа • 1731 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе успешно експерименти със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Припомняме, че в края на миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бяха променени изборните правила. Така вотът от машината ще се отчита не от данните в устройствата, а с разписките от тях, които вече се наричат бюлетини.

Целта на експеримента е бил да се провери възможността за машинно гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване със защитена хартия, която да съответства на изискванията на Изборния кодекс. "Практическият експеримент се проведе след доставянето на тестови ролки хартия от печатницата на БНБ", съобщиха от ЦИК.

На специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирана демоверсия на софтуера за гласуване за народни представители в изборите на 2.10.2022 г. бяха проведени тестове с хартия с различни варианти на защита.

Утре президентът Румен Радев ще проведе работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на ЦИК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес