Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чък Хейгъл: Военните доставки за Израел са предупреждение към Иран

21 април 2013, 18:03 часа • 7212 прочитания

Американският министър на отбрана - Чък Хейгъл определи сключването на договор за доставка на американска военна техника за Израел като ясен сигнал към Техеран, че не се изключва военна операция, за да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

На въпрос на журналисти дали договорът с Израел на стойност няколко милиарда долара цели да покаже на Техеран, че военната опция продължава да е в сила, Хейгъл отговори: Несъмнено това е още един много ясен сигнал към Иран.

Шефът на Пентагона направи изявлението малко преди самолетът му да кацне в Тел Авив, откъдето започва шестдневната му обиколка в Близкия изток.

Като отговор на иранската заплаха САЩ планират да доставят на Израел, на Обединените арабски емирства и на Саудитска Арабия оръжия и военна техника за близо 10 милиарда долара.

Израел ще закупи по-специално противорадарни ракети, радиолокационна апаратура за бойни самолети, самолети цистерни за зареждане във въздуха и витлови транспортни самолети тип Osprey V-22.

Въпреки опроверженията му западните страни и Израел подозират Иран, че под прикритието на ядрена програма за граждански цели работи върху създаването на атомна бомба.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес