Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чужда компания намекна, че правосъдното министерство прави далавера с телефоните в затворите

16 септември 2016, 13:09 часа • 2103 прочитания

Предизвестие за изключване на системата за комуникация във всички затвори, поправителни домове, затворнически общежития и десет от арестите в България е получил досегашният поддържащ оператор от Министерството на правосъдието.

Оператор на системата до този момент е германското подразделение на норвежкия телекомуникационен оператор „Телио“. В официално съобщение до медиите генералният директор на компанията за Централна и Източна Европа Габор Немет уточнява, че „Телио“ е подала оферта за продължаване на договора за поддръжка на комуникациите на затворите, но вместо това е дошло предизвестие от правосъдното министерство за изключване на системата.

„Винаги сме изявявали желание да се явим на търг, защото по закон такъв трябва да бъде организиран“, казва Немет, като задава и въпрос как е възможно толкова сложна и скъпа система да бъде заменена само за няколко дни от друг оператор, вероятно местен, без да бъде обявен прозрачен и професионален търг.

„Без съмнение ще понесем големи загуби, никога не сме допускали, че дългогодишен договор и инвестиция от около 2 милиона евро могат да бъдат прекратени за няколко минути. Категорично този казус ще бъде централна тема в много международни медии, ние самите естествено ще сезираме и всички институции в Европейския съюз, а това само ще навреди на имиджа на България“, допълва Немет.

Пред Actualno.com от правосъдното министерство заявиха, че по-късно ще излязат с официално съобщение по казуса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес