Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Членовете на ВСС категорично отказаха да подадат оставки

27 януари 2016, 14:25 часа • 2580 прочитания

ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт. Това се казва в позиция на ВСС по искане на политически сили за саморазпускането на съвета.

Членовете на ВСС отказаха да подадат оставки.

Според Съвета, ако той се разпусне сега, има риск от задълбочаване на проблемите, а не тяхното разрешаване. Съветът призова за конструктивен диалог с всички власти, за да се приведат правилата за работа на съвета в съответствие с последните промени в конституцията.

Становището бе прието почти единодушно. Против гласува само Калин Калпакчиев. Той обясни, че декларациите на политическите сили за оставка на ВСС са лицемерни и отклоняват вниманието от същинските проблеми и със своето становище съветът става съучастник в този подменен разговор.

Позицията бе прочетена пред медиите от замесения в скандал Димитър Узунов. Припомняме, че той бе основният заподозрян за изпращането на скандален SMS до премиера Борисов, разкриващ какво се случва на заседание на ВСС. По-късно Борисов препрати SMS-а до висшия съдия Лозан Панов, който пък го показа пред медиите.

Проблемите във Висшия съдебен съвет и призивът на управляващите предизвикаха разнобой в управляващата коалиция. Партньорите са на различни мнения относно изненадващата декларация на ГЕРБ от вчера.

Реформаторите също искат оставката на Висшия съдебен съвет, но не са съвсем съгласни с всички мотиви на ГЕРБ. Патриотичният фронт пък остро разкритикува това действие на ГЕРБ.

Голямата тема в парламента е дали е противоконституционно, дали е вмешателство в съдебната власт и защо всичко това се прави ден преди доклада от Европейската комисия. Много обвинения се чуха от партньорите, а и от страна на опозицията, като най-сериозното е, че тази декларация е опит за прехвърляне на вина.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес