Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Членовете на Съдийската колегия към ВСС искат да бъдат възстановени на старите си длъжности

28 септември 2022, 15:25 часа • 1094 прочитания

Всички членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет са подали молби да бъдат възстановени на длъжностите, които са заемали като магистрати. Очаква се това да сторят и членовете на Прокурорската колегия, съобщи „Лекс“.

Справка на Actualno.com на сайта на ВСС показва, че въпросните молби ще бъдат разгледани утре на заседание на Съдийската колегия към ВСС. От 15.00 ч. ще се проведе заседание на колегията с дневен ред от една точка - молби от членове на Висшия съдебен съвет за възстановяване на длъжност във връзка с изтичане на мандата им.

От правния портал обръщат внимание, че молбите са подадени ден след като Конституционният съд одобри безсрочен мандат за Инспектората към ВСС. Така Конституционният съд даде знак, че членовете на сегашния състав на съвета трябва да останат на постовете си и след 3 октомври 2022 г., когато изтича мандатът им.  
Членовете на Съдийската колегия на ВСС в момента са десет, след оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Боян Магдалинчев и Вероника Имова вече имат навършени 65 години, т.е. не могат да се върнат като магистрати. Във Върховния касационен съд ще бъдат възстановени Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Севдалин Мавров, като предстои последните двама да се пенсионират – тя догодина, а той през 2024 г.

Атанаска Дишева трябва да се върне във Върховния административен съд, Стефан Гроздев – в Софийския апелативен съд, където вероятно ще отиде и Драгомир Кояджиков, който преди това беше магистрат от вече закрития Апелативен специализиран наказателен съд. Даниела Марчева пък ще бъде възстановена в Софийския градски съд. Единствено за Боян Новански няма нужда се гласува възстановяване, защото той е адвокат.

Членовете на Прокурорската колегия са девет. Светлана Бошнакова трябва да се върне във Върховната касационна прокуратура, Йордан Стоев – в Софийската апелативна прокуратура, Георги Кузманов – в АП-Бургас, Евгени Иванов – във Военно-апелативната прокуратура, Огнян Дамянов – в ОП-Разград, Пламен Найденов – в ОП-Перник, Калина Чапкънова – в ОП-Бургас, Гергана Мутафова – в РП-Пловдив, а Стефан Петров – в Националната следствена служба.

Още: Кабинетът пита Конституционния съд за правомощията на Гешев

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес