Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Член на ВСС: Сбъркахме с Гешев, той употреби системата за политическата си кариера

22 юни 2023, 08:20 часа • 5532 прочитания

Иван Гешев употреби системата за политическата си кариера. Това каза членът на ВСС Георги Кузманов в ефира на Нова телевизия. И призна, че са сбъркали, че са назначили Иван Гешев за главен прокурор. "Той изпозва поста си за предизборна кампания за влизане в политиката и не се справи", заяви Кузманов.

Относно избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор Кузманов обясни, че той е бил с най-много стаж. "Затова и беше избран той".

Попитан могат ли в случая да направят изключение, след като Сарафов е свързван със „Седемте джуджета“ и е работил с Гешев, Кузманов заяви: „Живеем в законова държава, претендираме да спазваме закона. Ако ние си позволим да пренебрегнем закона поради някакви говорения, медийни или каквито и да е било, при липса на съответно решение на Дисциплинарна комисия или на съд, ако няма дело образувано, ние ще станем хората, които не спазват закона“.

Кузманов отговори лаконично и на въпроса защо не са назначили за главен прокурор неопетнено име, за да избегнат обществено напрежение. „Главен прокурор се избира от заместниците му, този който е с най-много стаж. Имахме спорове с прокурорска колегия. Обсъждахме предварително дали можем да пренебрегнем тази разпоредба, но стигнахме до извода и това беше общо решение, че няма как да пренебрегнем тази разпоредба и е единствения начин да спазваме процедурата. Знам, че това не се харесва на обществото, но не виждам причина да нарушаваме закона, което също би било лошо“, заяви той.

На въпрос вярва ли на това, което каза Сарафов за присъствието си в ресторанта на Петьо Еврото и как ще коментира здрависването между Сарафов и Петьо Еврото, Кузманов заяви: „Той даде обяснение по случая. Бил е поканен от Гешев. Не съм разледващ орган, не мога да вярвам и да не вярвам, но в случая за мен казва истината. Но аз не виждам проблеми, че се здрависва с някакъв бивш колега. Те са се познавали, работили са заедно. Аз лично не знам къде е този ресторант, нито познавам човека с прякора“, каза Кузманов.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес