Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честваме Димитровден

26 октомври 2013, 09:00 часа • 38356 прочитания

Днес, 26 октомври, Православната църка почита паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Това е и един от най-големите празници в България – Димитровден.

На днешния ден празник имат Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.

Според народа Димитровден е началото на зимата. Народната поговорка гласи: „Георги лято носи, Димитър - зима”. Според легендите Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски — за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата. „Дойде ли Димитровден, идва и снегът”, казва народът. Затова на този ден стопаните прибират ралата си на сухо под стрехите и подреждат дървата си за огрев.

От Димитровден започва подготовката за т.нар. “миши празници” на следващия ден. През това време жените не трябва да подхващат женска работа - да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината. И за мъжете има някои забрани през тези дни - да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

В старопланинските райони има поверие, свързано с първия гост, който влиза в къщата на празника. Ако той е добър и имотен човек, идващата година ще е здрава и изобилна. Ако срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще се пълнят с мед, а кошарите ще са пълни с агънца.

На днешния ден честваме и важно събитие за историята ни – 828 години от въстанието на Асен и Петър, с което се освобождаваме от византийско робство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес