Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Черният петък" у нас е пред провал, eMag патентова израза

18 ноември 2016, 12:01 часа • 26463 прочитания

Денят на най-големите търговски намаления по цял свят или т.нар. "Черен петък" е на път да не се състои у нас.

Проверка в Патентното ведомство показва, че търговското наименование "Черен петък" вече е собственост на румънската компания "Данте Интернешънъл", която пък е собственик на два от най-големите онлайн магазини у нас - eMag и Fashion Days.

Компанията е подала заявката си за наименованието като търговската марка още на 24 ноември 2014 г., дни преди тогавашния "Черен петък", а е получила одобрение в края на януари тази година.

Така "Данте Интернешънъл" ще държи правата над използването на словосъчетанието "Черен петък" до 24 ноември 2024 г. В условията на патента е посочен разнообразен кръг от дейности – от отдаване под наем на рекламно време във всички средства за комуникация, създаване на рекламни текстове, маркетинг и "връзки с обществеността", през подреждане на витрини и фотокопирни услуги, до изследване на пазара и управление на бизнес проекти.

Така на практика нито един друг търговец няма да има право на предстоящия на 25 ноември "Черен петък" да използва словосъчетанието, за да се рекламира.

Справка във ведомството показва още, че през октомври тази година заявка за запазването на търговската марка "ЧЕРЕН ПЕТЪК" е подала и "Уникредит Булбанк". Патентът на банката обаче е само за банковата сфера.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес