Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черниче не било втори Лясковец

12 април 2014, 13:22 часа • 14464 прочитания

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров отхвърли аналогиите между случая в симитлийското село Черниче и случая в Лясковец.

В симитлийското село Черниче 40-годишен мъж се затвори в къщата си и отказва да излезе от нея от снощи. Мъжът има газов пистолет, законно притежаван.

Първоначалната информация, че мъжът е пребил баща си, след което се е барикадирал в дома си, и отказва да излезе, беше отхвърлена, баща му е откаран в болница, но по-скоро е в лошо здравословно състояние, а не - че е пребит, обясни кметът на населенето място. Още снощи кметът на село Черниче Иван Андонов обяви, че случаят е преекспониран. „Момчето е малко нестабилно психически и явно е посегнало на баща си – карали са се”, обясни кметът. По думите му – случаят е малко преекспониран, с тази информация, че синът се е барикадирал. Синът се казва Васил и е сам в къщата. „Бащата е откаран с линейка в болница. На мястото има екипи на МВР и журналисти”, каза още кметът на село Черниче.

В интервю за предаването "Тази събота" на бТВ, Светлозар Лазаров отхвърли написаното във вестниците тази сутрин, че "щурмът се отменя", както и сравнения на двата случая. "Сега чувам за щурм. Там има семейни проблеми. Ако на всеки семеен проблем казваме, че някой се е барикадирал... Нека да имаме уважение към хората. Няма постъпил сигнал, жалба или каквото и да е за пострадало лице, към момента. Няма сигнал, няма жалба. Това, че има по-емоционални хора, които имат семейни проблеми... МВР се занимава с разследване на престъпления", каза Светлозар Лазаров.

Кметът на село Черниче Иван Андонов съобщи в събота, че през нощта няма развитие на ситуацията с 40-годишния Васил. „Къщата все още е блокирана. Около нея има полиция. Мъжът не е излизал от дома си, все още е вътре. В къщата не са влизали полицаи. Отвън има психолог, който, когато мъжът се покаже, се опитва да разговаря с него”, обясни Андонов. По думите му, бащата на мъжа, който беше откаран в болница, е добре.

Жител на селото съобщи, че е отцепен районът около къщата на Васил Митков. По негови думи, около 10:00 часа е пристигнал микробус с още около десетина полицаи.

Няма пряка опасност за жителите на симитлийското село Черниче, каза комисар Георги Костов, директор на Областна дирекция на МВР- Благоевград. Полицейските служители ще продължат да следят за обстановката в селото.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, каза още снощи, че бащата на мъжа не е бил бит, а е бил в лошо здравословно състояние. "Доколкото разбрах от полицията, в крайна сметка се оказва, че бащата не е бит, след като му е направен обстоен преглед в болницата в Благоевград. Поради тази причина, и тъй като майката с децата не са в къщата, а са при родителите си в съседното село, тези, които ръководят акцията, решиха да оставят шестима полицаи да дежурят около къщата през нощта, а всички останали да се изтеглят. Комплицирани са нещата. Вашите колеги казаха силни неща, които като че ли не са верни", каза кметът на Община Симитли. По думите му - за сина се знае, че преди две години е бил отвличан, нямало го е 6 - 7 дни, сега живее малко отшелнически. Има разни версии, говорят се разни неща. Иначе, преди това, беше едно много свястно, добро и работливо момче. Аз също бях изненадан, защото тези неща, свързани с отвличането, не ги знаех. Последните 2 години той почти не излиза от вкъщи, а ако излезе, стои пред тях. Когато излезе на улицата, на тротоара, като мине някои на улицата, той веднага се прибира.

Полицаят, който ръководеше акцията, ми каза, че бащата не е бил бит. Той първо беше откаран в болницата в Симитли, после е откаран в Спешния център в Благоевград. Това, което ми беше казано от полицая, ръководещ акцията, е, че според лекарите в Благоевград – бащата не е бит, а имал много заболявания, и не е бил в добро здравословно състояние.

Говорили са психолози и полицаи със сина, но явно човекът е бил в някакъв афект. Явно притесненията са идвали от това, че е имал законен газов пистолет. Може би, доколкото говорих с ръководството на полицията, затова, че той може би изпитва и някакъв страх, не искат да предприемат някаква акция", обясни кметът на Община Симитли.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес