Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черна гора отново в ръцете на Джуканович

05 декември 2012, 12:09 часа • 7746 прочитания

Черногорският парламент след многочасови дебати утвърди новото правителство на Мило Джуканович. То беше подкрепено от 44 депутати. 36 гласуваха "против", един депутат се въздържа.

Новият кабинет ще препотвърди сключените по-рано приватизационни договори, обеща Джуканович малко преди гласуването. Тези от тях, които не се изпълняват, ще бъдат анулирани, добави той. Новото правителство ще се концентрира върху борбата с организираната престъпност и корупцията, твърди Джуканович.

Той също така възнамерява да ореже заплатите и да отмени бонусите и надбавките на държавните чиновници. Мярката има за цел икономия на средства. "Преодоляването на икономическата криза, възстановяването на икономиката и стимулирането на растежа се налагат като най-важните приоритети на това правителство", заяви Джуканович.

Черна гора регистрира растеж от 2,7% през 2011 г., но прогнозите за тази година са за растеж от едва 0,5%. Държавните финанси в страната бяха дестабилизирани през февруари, когато правителството беше принудено да си възвърне контрола върху алуминиевия завод KAP, основен работодател в страната. Заводът беше натрупал дългове за 132 милиона евро, съставляващи над 10% от бюджета на правителството за 2012 г.

По отношение на външнополитическите планове Джуканович говори малко, но потвърди евроатлантическите приоритети на Подгорица. "Интеграцията в ЕС е основната цел. Правителството е готово да продължи по отговорен начин работата по преговорите" за присъединяване към ЕС, които започнаха през юни, заяви социалистът. "Всяка стъпка към ЕС ще означава подобряване на жизнения стандарт и по-добри условия за икономическо развитие", увери той депутатите.

Джуканович каза още, че интеграцията в НАТО ще бъде "гаранция за трайна стабилност за малка балканска страна като Черна гора".

Новото правителство има четирима вицепремиери, като трима от тях са и министри, още 13 министри и един министър без портфейл. Постът външен министър и вицепремиер се заема от Игор Лукшич, който беше досегашен министър-председател на малката балканска страна. Министър на отбраната остава Милица Пеянович-Джуришич, а вътрешен министър и вицепремиер стана заместник-председателят на Социалдемократическата партия Рашко Коньевич. Директорът на Черногорската банка Радое Жугич ще ръководи финансовото министерство, а Владимир Коварич съхранява портфейла на икономически министър.

Мило Джуканович се върна на власт, след като коалицията "Европейска Черна гора", съставена около неговата Демократическа партия на социалистите, победи на изборите на 14 октомври.

50-годишният Мило Джуканович вече близо 20 години непрекъснато заема висши постове в Черна гора - премиер от 1991 до 1998 година, президент 1998-2002, премиер 2003-2006 и отново министър-председател през 2008 година. Политическата си кариера започва като един от най-близките съмишленици на сръбския диктатор Слободан Милошевич в началото на 1989 година. По време на войната в бивша Югославия той застава на страната на сръбската агресия и участва в обсадата на Дубровник. През 1997 година започва да се дистанцира от Сърбия, а през 2006 година чрез референдум отделя Черна Гора от Сърбия. Джуканович е противоречива личност - едните го смятат за баща на нацията, а други го обвиняват във връзки с организираната престъпност. Мило Джуканович се смята за най-богатия черногорец и е сред 20-те най-богати политици в света.

БГНЕС

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес