Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Част от хората с увреждания ще мизерстват цял месец, предупреди Виолета Желева

15 юли 2020, 13:01 часа • 4172 прочитания

„На 13 юли изтече срокът, в който изтеклите решение на ТЕЛК имат валидност. НОИ има право да изплати инвалидните пенсии на имащите право само за тринадесет дни. В повечето случаи това е около стотина лева.

Една голяма част от хората с увреждания, които получават такава пенсия, ще трябва да мизерстват цял месец. А дори и повече, защото след 15-ти юли не се знае дали тези ще бъдат 5000 или много повече, които имат право на инвалидна пенсия.

В петък ние направихме едно предложение, с което настояваме за удължаване на този срок за извънредната епидемиологична обстановка е и два месеца след това. Рискът за здравето за тези хора е много голямо.

Всеки ден случаите на зараза се увеличават." Това заяви от трибуната на парламента депутатът от БСП Виолета Желева.

Тя уточни, че когато от левицата са направили това предложение, е имало добра воля и от другите парламентарни групи.

„Днес обаче аз виждам дневния ред и няма направено предложение в тази посока. Нашето предложение също не е резюлирано в социалната комисия и няма да се гледа тази седмица. Изключително важно е този срок да бъде удължен, за да могат хората все пак да получат дори минималните си инвалидни пенсии.

Аз не разбирам защо министърът на здравеопазването – на 19-ти юни е заявил, че този срок ще бъде удължен и колегите тук не направиха това предложение, а когато ние го направихме, г-жо председател, го няма в дневния ред“, попита емоционално Желева.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес