Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Час протест - 160 000 лв. загуби!

10 януари 2012, 14:17 часа • 4351 прочитания

От едночасовото спиране на работата в рудниците на „Мини Марица Изток” не са добити около 10 000 тона въглища, от което загубата за мините са 160 000 лв.

В днешния едночасов протест от близо 2 700 работници и служители на смяна, само около 200 не са взели участие в протеста.

Според синдикатите от средата на миналата година са спрели да им изплащат и по 22 лв. допълнително здравно осигуряване месечно, заложено в колективния трудов договор заради съдебни спорове между компаниите, участвали в обществената поръчка. Въпреки че ВАС се е произнесъл по казуса, парите още не са преведени по сметките на работниците.

Вече започнаха поредните преговори между Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ „Подкрепа” в Мини "Марица Изток" и ръководството на мините. В тях взема участие и заместник-министърът на МИЕТ Иво Маринов, съобщиха от стачния комитет.

Стачкуващите заявиха отново готовността си за участие в безсрочни стачни действия от 14 януари 2012 год., до изпълнение на Споразумението от 12. 07. 2011 год., и то не само на т.3, засягаща изплащането на заработените трудови възнаграждения при рекорден добив на въглища през 2011 год. Стачкуващите настояват за цялостна ревизия по изпълнението на останалите точки на Споразумението, касаещи договорености по КТД, щатни разписания, техническа безопасност на съоръженията и др.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес