Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на красотата в Тайланд

01 ноември 2012, 08:21 часа • 27142 прочитания

Те са красиви, добре облечени и срещу добро заплащане биха рекламирали всичко – от прах за пране до луксозни коли.

Но в Тайланд работата като рекламно лице, или „красавица”, е такава, че външният вид е всичко.

Атития Еиамяи, на 32 години, е достигнала възрастта, когато работата за повечето „красавици” започва да намалява.

В продължение на десетилетие тя примигва очарователно и винаги има под ръка усмивка, за да рекламира всичко – от луксозни коли до нови мобилни телефони.

Но Атития, или Крате, както всички я наричат, не я устройва елегантно да се оттегли от тази работа, от която се изкарват по 100 долара на ден. Тя има родители и братя и сестри, които разчитат на парите, затова споделя с приятелите си, че е решена по всякакъв начин да се бори с влиянието на възрастта.

През последните пет години от живота си тя е изхарчила хиляди долари за външния си вид. Изсветлила е кожата си и се подложила на няколко серии от операции на носа, операции за стесняване на челюстта и уголемяване на бюста.

Но според най-добрата й приятелка Пим Сайсанард, също „красавица”, тя пак не е щастлива.

„Крате казваше, че ако искаш да си красива, трябва да се примириш с болката”, споделя тя. „Искаше по-голям ханш, който да съответства на по-големия й бюст. Казваше, че така ще стане идеална”, допълва Сайсанард.

Гел-филъри

Две са основните процедури, които хирурзите използват за уголемяване на задните части.

Методът, който повечето пластични хирурзи препоръчват, включва изсмукване на мазнини от корема и инжектирането им отзад. Крате била слаба и нямала излишни мазнини, затова прибягнала до вариант, при който се инжектират изкуствени вещества, или „филъри”.

Филърите не са евтини и въпреки че цените на операциите в Банкок са сред най-ниските, процедурата струва 80,000 бата (2,666 долара). Затова една от приятелките на Крате я свързала с Танат Натвееракъл, стилен млад мъж, известен под прякора „д-р Поп” (от pop - популярен).

Господин Натвееракъл не бил лекар и нямал голям опит в пластичната хирургия, но все пак се ползвал с добра репутация сред транссексуалните, тъй като помогнал на мнозина да се сдобият с по-женствени форми.

Той се съгласил да се срещне с Крате в един апартамент, където да инжектира гел в задните й части на половин цена – 40,000 бата (1,333 долара).

Все още не е ясно какво се объркало по време на процедурата. Ала минути след инжектирането на гела, Крате се оплакала, че не може да диша.

Вероятно вместо в мастната тъкан, д-р Поп е инжектирал филъра направо в артерията. След това гелът е достигнал белите дробове и е причинил запушване, което от своя страна лишило мозъка от кислород.

В паниката си д-р Поп закарал Крате в болница, но скоро след това тя изпаднала в кома, от която така и не излязла.

Три седмици по-късно родителите на Крате се съгласили да се спре изкуственото дишане и скоро след това била констатирана смъртта й.

„Да изглеждаш различно”

Шоуто за къщи и жилищни сгради в Банкок е от типа събития, които година след година осигурявали на Крате работа. Не е учудващо, че тази година усмивките на красавиците са по-сковани от обикновено.

Преди броени дни много от жените присъствали на кремацията на Крате.

Едно от момичетата споделя, че спред нея Крате просто не е имала късмет. Тя твърди, че е практика да се търсят услугите на  нелицензирани лекари, особено за сравнително по-незначителни процедури.

„Всички красавици прибягват до операции”, допълва тя, „или най-малкото до ботокс”.

Това момиче не прави изключение. Тя е на 25, а вече се е подлагала на редица процедури, включително болезнено вадене на осем зъба, за да се промени формата на челюстта й.

Тя казва, че нейната цел, както и външният вид, за който много от тайландските красавици копнеят, е по-известен като „корейската външност”: светла кожа, овално лице и висока горна част на носа.

Тъй като до голяма степен работата на красавиците зависи от личните препоръки, е изключително важно да не изоставаш от останалите.

„Ако едно от момичетата се подложи на операция, за да изглежда по определен начин, тогава всички останали ще я последват”, обяснява Пим Сайсанард.

„Ако не се подложиш на операцията, ще изглеждаш различно от другите красавици и няма да получиш работата”.

„Пари под масата”

Естествено, не всички нелегални козметични процедури се объркват, а когато това стане, малко от тях завършват с фатален край, както в случая на Крате.

Ала един лекар от частна клиника в центъра на Банкок твърди, че приемат все повече хора, които се нуждаят от корективни операции след нескопосано извършени процедури.

По думите му на някои от пациентите били инжектирани филъри от бебешко олио или дори зехтин.

„Загрижен съм за безопасността на тайландците”, споделя той. „Знаете ли защо има толкова много незаконно практикуващи лекари? Ами защото на полицията в Тайланд не й пука – полицаите просто взимат пари и всичко става под масата. Стига да можеш да им платиш, ще ти се размине”.

В държавния Институт по дерматология бе подадена оставка.

„Тъй като търсенето на козметични процедури тук не спира да се увеличава, все повече хора искат да се включат в пазара”, обяснява д-р Джинда Ройанаматин, временно заемаща длъжността директор.

„Всички, които са работили заедно с лекари, искат частна практика, а това е незаконно”.

Д-р Ройанаматин споделя, че от здравното министерство са обезпокоени от случващото се, но просто нямат достатъчно персонал, за да отговорят на търсенето.

Отчасти благодарение на привлечения медиен интерес, случаят на Крате не е потулен. Д-р Поп е признал за дейтвията си и незабавно е бил арестуван и обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост и незаконно извършване на медицински процедури.

Той може да получи до 13 години затвор и глоба в размер до 50,000 бата.

Тайланд, вече известна с фалшивите CD-та и DVD-та, сега затвърждава репутацията си на страна, където се извършват евтини, а понякога и опасни, козметични процедури.

Източник: ВВС

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес