Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цачева няма да бърза с реформа на прокуратурата

04 май 2017, 18:10 часа • 2245 прочитания

Акцент в работата ми на министър ще бъде антикорупционното законодателство, ще бъде отделено внимание и на законодателната програма. Това заяви днес новият министър на правосъдието Цецка Цачева пред медиите в първия си ден на новия пост в присъствието на служебния правосъден министър Мария Павлова.

По думите ѝ реформата на прокуратурата ще бъде подложена на "задълбочен анализ". Припомняме, че Европейската комисия и чуждестранните прокурори, които наблюдаваха българските си колеги, препоръчаха назначаване на независим зам.-главен прокурор и задълбочена реформа в прокуратурата.

"Няма да има експерименти, но ще се старая на по-висока скорост да придвижваме реформата в съдебната система, която се очаква от всички. В мандата на 43-ото НС успяхме да постигнем конституционната промяна, но оттук насетне има какво да продължим и в този мандат, както и в правителството на г-н Борисов. Не искам предварително да го коментирам, първо ще споделя всичко това във ВСС", каза тя. По думите ѝ тя ще се опита да замени тона на противопоставяне там с диалог. 

Тя обясни, че другите й задачи са реформата в Наказателно-процесуалния кодекс, написването на изцяло нов Наказателен кодекс и намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. 

На конкретен въпрос дали прокуратурата има нужда от реформа, Цацева не отговори директно, като на практика препрати към Министерски съвет и законодателната програма на парламента. "Нека да обсъдим с всички страни, които вече говорих, и тогава в конкретика ще получите отговорите, които са ви необходими", коментира още Цачева.

"Имаме воля това да стане и досега се работи изключително последователно", каза още новият министър. Попитана по конкретните препоръки в Евродоклада, като например да има отделен заместник-главен прокурор, който да може да разследва главният прокурор, Цачева заяви, че "всички препоръки ще бъдат обект на изключително внимание и анализ".

"Мафия, олигархия, носят за мен привкус за състав от Наказателния кодекс. За да ги употребяваме трябва да имаме влязла в сила присъда. Нали така?", обърна се Цачева към служебният правосъден министър Мария Павлова.

Попитана дали и ако да - къде ще се срещне с главния прокурор, Цачева заяви:

"Мястото за срещи между министър и главен прокурор, както и за всички останали постове, са съответните кабинети на лицата, които заемат длъжности, по взаимна договорка".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес