Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров проговори за срещата: Не съм нарушил закона, не се срамувам

27 април 2017, 12:36 часа • 2907 прочитания

Не съм отишъл на тайна среща в центъра на София. Няма нищо тайно. Няма от какво да се срамувам. Не съм нарушил закона и служебните си задължения. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира срещата с бизнесмена Сашо Дончев, организирана от функционера на БСП Георги Гергов.

Обяснението си Цацаров даде по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той направи коментара при обсъждането на предложението за проверка по случая "Цацаров - Гергов - Дончев", направено от шестима членове на съвета.

Пред членовете на ВСС Цацаров отрече да е отправял натиск или заплахи. За срещата, организирана от Гергов, се разбра след изказване на собственика на "Овергаз" Сашо Дончев пред Дамския бизнес форум. Според Дончев главният прокурор му е отправил заплахи, питайки го за карикатурите на Христо Комарницки в издавания от него в. "Сега" и за подкрепа за партия "Да, България".

"На никого не е упражняван натиск или заплахи. Не съм упражнявал влияние върху наблюдаващи прокурори по проверка, отказал съм да упражня такъв натиск", заяви Цацаров. Ден, след като се разбра за изказването на Дончев, той излезе с позиция, в която обвини бизнесмена, че той се е опитал да му окаже натиск.

"Лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, не са подсъдими, не са криминално проявени", каза още Цацаров. По думите му тезата, че се е срещал с разследвани, е злонамерена и резултат на неосведоменост. "Тези лица не са адвокати, не са страни по дела", посочи той.

В заключение Цацаров заяви пред членовете на съдебния съвет, че "чужди сценарии и постоянните им сценаристи няма да коментирам".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес