Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българското знаме се развя в Чикаго за 11-и пореден път

03 март 2016, 16:17 часа • 4770 прочитания

За единадесети пореден път в Чикаго българският трибагреник се издигна на площад “Дейли” на 3 март. По този повод прозвуча и химнът на страната ни във фоайето на “Дейли център”, с който започна и празничната програма. 

Гости, родители и децата на българските имигранти от 11-те училища в района на Чикаго се събраха, за да споделят вълнения и емоция на празничния ден, предаде БНР.

Сред присъстващите беше и Александър Дърводелски, който заедно с още няколко представители на старата българска емиграция през 1960 година се срещаха с кмета на Чикаго Ричард Дж. Дейли, който впечатлен от разказа на българите и от българската история е човекът, издал прокламацията, с която 3 март е обявен за Български ден в Чикаго и с която се разрешава издигането на знамето ни. Ритуалът обаче след няколко години е прекъснат. През 2005 г. обаче е възстановен като признание за ролята и приноса на българската общност за развитието на Чикаго като модерен и икономически преуспяващ град. 

По повод Националния празник на България текущият кмет на Чикаго Рам Емануел изпрати специално поздравително писмо. 

"Едно от сериозните изпитания, с които се сблъскваме е това да осигурим на всяко българско дете, независимо къде се намира по света, българска читанка и достъп до българската азбука, за да се знае, да се помни и да се говори красивият български език, както и за да се помни и да се знае българската история. Честит празник!", се обърна към стотиците българи Симеон Стоилов, генералният консул на България в Чикаго, по време на честванията във Ветровития град. 

Думите на Стоилов бяха посрещнати с много аплодисменти, като имаше и още много танци, стихове и песни. Единствено нямаше място в салона, за да се побере пъстрото хоро, което присъстващите извиха и затова един от българските емигранти Константин Маринов го поведе към площада със знаме в ръка.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес