Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българското участие в задгранични мисии струва над 55 млн. лв.

22 април 2012, 17:22 часа • 4168 прочитания

55 млн. лв. струва участието на Българската армия в мисии зад граница, обяви пред БНР министърът на отбраната Аню Ангелов. Той изброи мисиите ни в операциите в Афганистан, Босна и Херцеговина, предаде БГНЕС.

За участието на страната ни в международния фонд за финансиране на афганистанските сили военният министър заяви, че България може да поеме поносим товар по отношение на подпомагането на този фонд, който има за цел да поддържа едно равнище на афганистанските сили за сигурност. Когато тази инициатива стане факт, вероятно с министър Николай Младенов  ще предложим и определено решение на Министерския съвет, каза още министърът.

Ангелов коментира и възобновената напоследък тема са подчинеността на службите на разузнаването и на охраната.

Президентът няма нужния апарат, с който да контролира разузнаването и затова то трябва да мине към изпълнителната власт, обяви министърът. Преди време назначих проверка във „Военна информация” която разкри нарушения във финансирането на тази служба. Сега тя е под пълен финансов контрол от Министерство на отбраната и Министерството на финансите. Когато тя бъде преподчинена, изпълнителната власт има всички механизми да управлява тази служба. Аз отдавна съм привърженик на промяна на подчинеността на тази служба, коментира Ангелов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес