Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските превозвачи категорични, че няма да допуснат гръцките фермери да затворят границата

19 декември 2017, 20:30 часа • 3110 прочитания

Българските транспортни работници са готови на незабавни протестни действия в случай, че гръцките фермери изпълнят заканата си и в средата на следващия месец блокират граничните пунктове със страната ни. Това стана ясно, след оповестеното преди дни решение на земеделците от южната ни съседка да протестират ефективно заради увеличени осигурителни вноски и намален размер на социалните им помощи.

Българските транспортни работници са категорични, че няма да допуснат затваряне на ГКПП Кулата-Промахон от протестиращи гръцки фермери.

"Миналата година предварително изпратихме официална протестна декларация до всички институции в България, които се задействаха на момента. Мислим тази година да процедираме по същия начин и да не оставяме да се стига до затваряне на границите. Доколкото знам от страна на институциите има договореност самата гръцка държава да не допуска повече такъв тип затваряне на границата", заяви Александър Стамболийски, зам.-председател на Съюза на българските транспортни работници.

До момента нито един роден превозвач не е получил обезщетение за загубите, които е понесъл заради блокадите на границата ни от страна на гръцки фермери през последните няколко години.

"Загубите бяха невероятни, милиони левове бяха реалните загуби на българските превозвачи и като цяло на българския бизнес. Нямаме информация, че някой е получил обезщетение вече. Няма към кого да отправим искания за такива обезщетения, не бе посочен реално кой е виновника за тези стачки, не бе посочен кой е отговорник. Когато ние правим протести, имаме човек, който е отговорен за това, при тях такъв човек липсваше", заяви Стамболийски, цитиран от БНТ.

В началото на тази година, когато гръцките земеделски производители се опитаха да блокират Граничния пункт Промахон – Кулата, техниката им беше спряна от полицията и затваряне на границата не бе допуснато.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес