Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Българският Лувър" готов след две години

21 юни 2012, 14:06 часа • 6947 прочитания

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписаха договора за предоставянето на средствата за изграждането на Националния музеен комплекс, който стана по-известен с името "Българския Лувър".

Средствата ще бъдат предоставени от Оперативна програма "Регионално развитие", а стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 251 872 лева. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Министър Рашидов се надява до края на мандата на това правителство да бъде завършено поне първото крило на националния комплекс. Тези, които ще изграждат залите на "Българския Лувър" ще трябва да се съобразят с проекта на архитект Янко Апостолов. "България ще има в центъра на София един прекрасен музей, който трябва да има едно хубаво българско име", заяви министър Рашидов. От своя страна Лиляна Павлова апелира към министъра на културата в новия музей да има изложени и негови творби.

Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Той ще бъде изграден в кв. 50, който включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. "В. Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище". Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес