Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български сървъри се използват в ислямистки форуми, заяви Явор Колев

07 октомври 2015, 12:25 часа • 2667 прочитания

Български интернет ресурси и сървъри се използват в ислямистки форуми, съобщи началникът на Сектор за борба с киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев, предаде БНР. Той учотни, че властите у нас следят подобни сайтове.

"Използват интернет комуникатори, които са много лесно достъпни и удобни и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от орпганизираната престъпност за осъществяване на дейността й", заяви Колев. По думите му  интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и от организираната престъпност като цяло.

Преди няколко седмици Агенция Франс Прес излезе с репортаж за незаконния трафик на мигранти в страната. Организираната престъпност в България е основен играч в доходоносния бизнес с трафик на хора и често има малко значение дали товарът ще живее или ще умре, пишеше в репортажа.

Поводът беше камионът със 71 мъртви имигранти, изоставен през август на магистрала в Унгария, който имаше унгарски регистрационни номера и етикет на словашка фирма за пилета. Въпреки това петима от шестимата заподозрени, които бяха арестувани след това, са българи.

Колев допълни ,че заради заплахите за националната ни сигурност, сайтове с ислямистка насоченост се наблюдават.

"Българската правоохранителна система наблюдава такива сайтове и опасностите, които могат да възникнат във връзка със защитата на националната ни сигурност. Бих казал, че в българското интернет пространство има, може да бъдат намерени, да се използват български интернет ресурси за форуми или някакви други типове комуникации, но общо взето нашата дейност е свързана с подтискане на такива възможности", заяви още Колев.

В последните месеци ГДБОП са разкрили над 37 случая на детска сексуална експлоатация в интернет. В службата имат и сигнали от български фирми, станали жертва на онлайн престъпления, като загубита на кякои от тях възлизат на 300 хиляди евро, сподели още той.

 

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес